Bekerült egy szélsőjobboldali párt a svéd parlamentbe

Vágólapra másolva!
A kormányzó jobbközép koalíció győzött a svéd parlamenti választásokon, de nem szerzett abszolút többséget. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták nevű párt is bekerült a parlamentbe, de velük sem az ellenzéki szociáldemokraták, sem a kormánypártok nem akarnak együttműködni. 
Vágólapra másolva!

A szavazóköri eredmények 96 százalékának feldolgozása alapján a Fredrik Reinfeldt miniszterelnök vezette négypárti kormánykoalíció a voksok 49,2 százalékát szerezte meg, s ezzel 173 mandátumhoz jut a 349 tagú parlamentben. A koalíciónak kettővel kevesebb képviselője lesz, amint amennyi a kormányalakításhoz szükséges. A szociáldemokrata vezetésű baloldali ellenzék a voksok 43,6 százalékát kapta meg, így 156 képviselőt küldhet a parlamentbe.

A szélsőjobboldalinak tartott Svéd Demokraták a szavazatok 5,8 százalékát szerezték meg, így 20 képviselőjük lesz, ezzel várhatóan komoly szerepük lehet majd a törvényhozásban. Jóllehet a szélsőjobboldal a választási eredmény tükrében elvileg királycsináló szerepbe kerülhet, a Reinfeldt vezette négypárti jobbközép kormánykoalíció és a szociáldemokrata vezetésű ellenzék korábban egyaránt kizárta, hogy kormányt alakítana a Svéd Demokratákkal.

A Svéd Demokraták az elmúlt hetekben elsősorban a bevándorlók ellen kampányoltak, az egyik videoklippjükben - melyet a svéd tévék nem voltak hajlandók levetíteni - a jóléti állami ellátásokért igyekvő, babakocsit toló burkás muzulmán nők toltak félre egy járókeretes svéd nyugdíjast.