Művégtagjai segítségével úszta át La Manche-csatornát egy francia férfi

Vágólapra másolva!
A világ legboldogabb emberének érzi magát a végtagok nélkül élő Philippe Croizon, aki szombaton átúszta a La Manche-csatornát. A 33 kilométeres távolság egy részén kísérőket is kapott: néhány delfin úszott egy darabig a társaságában.
Vágólapra másolva!

"Egy ideig nem is fogtam fel, mit tettem. Éjszaka volt már, épp lefeküdtem, amikor hirtelen nevetésben törtem ki, és azt mondtam magamnak: megcsináltad!" - mondta észak-franciaországi otthonába hazatérve Philippe Croizon az AFP francia hírügynökségnek. A férfi azt mondta, a következő célja, hogy átússza a tengert Európa és Afrika között.

A 42 éves, kétgyerekes apa különleges teljesítménye után úgy nyilatkozott, hogy tettét azoknak ajánlja, "akik úgy vélik, az élet csak a szenvedésről szól". Philippe Croizon korábban vasmunkásként dolgozott. 1994-ben érte a végzetes baleset, amikor egy televíziós tetőantenna szerelésekor egy közeli nagyfeszültségű vezeték átcsapott rajta, és 20 ezer volt áramütés érte. A tragédia során mindkét karja és lába annyira megégett, hogy az orvosoknak amputálniuk kellett. A kórházban azonban látott egy dokumentumfilmet a tévében a csatorna-úszókról, és elhatározta, hogy kilátástalan helyzete dacára egyszer ő is megpróbálja.

Végül kétévnyi gyakorlás után vágott neki az útnak: szombat reggel nyolckor indult a dél-angliai Folkestone-ból, és nem sokkal este fél tíz előtt érte el a francia partokat Wissant közelében. Az úszásban a lábcsonkjaira erősített uszonyszerű műlábak segítették, míg karcsonkjaival tartotta egyenesben magát. Út közben kísérőket is kapott: néhány delfin úszott egy darabig mellette.