Kivégeznek egy halálra ítélt nőt az Egyesült Államokban pénteken

Vágólapra másolva!
Közel egy évszázada először halálra ítélt nőt végeznek ki az Egyesült Államok Virginia államában. A férjét és fogadott fiát megölető asszony életének európai idő szerint péntek hajnalban vetnek véget, noha az EU is megpróbált közbenjárni a nő megmentéséért.
Vágólapra másolva!

Halálra ítélt nőt végeznek ki közép-európai idő szerint péntek hajnalban az Egyesült Államok Virginia államában: a kivégzés éles vitát váltott ki, mert az USA-ban kifejezetten ritka, hogy nőket halálra ítéljenek. Virginiában 98 éve nem végeztek ki nőt, az Egyesült Államokban pedig csupán minden századik halálra ítélt bűnöző nő.

A kivégzésre váró elítélt az a 41 éves Teresa Lewis, aki fogadott fiának és férjének megöletéséért ül börtönben 2002 óta. Az asszony két embert bérelt föl, hogy meggyilkolják a családját és így hozzájusson fiának 250 ezer dolláros életbiztosításához,amelynek kedvezményezettje a férje volt. Az ügyben a védelem minden fellebbezési lehetőséget kimerített, az ítélet megváltoztatását már nincs kitől kérni.

Bár az Egyesült Államokban Texas után Virginiában a leggyakoribbak a kivégzések, a halálos ítélet az elítélt neme miatt nagy visszhangot váltott ki. Lewis támogatói arra hivatkoznak, hogy az asszony megváltozott, s a börtönlelkészt idézik, aki szerint a nő hitével, vallásos énekeivel vigaszt nyújtott rabtársainak a Fluvanna női börtönben.

Az Európai Unió is megpróbált közbenjárni a halálos ítélet életfogytiglanra változtatása érdekében arra hivatkozva, hogy Lewis csaknem szellemileg visszamaradottnak számít, és az EU szerint az emberi jogok tiszteletben tartása nem engedi, hogy bármilyen szellemi rendellenességben szenvedő embert kivégezzenek.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a hét elején azzal vádolta meg a nyugati médiát, hogy kettős mércét alkalmaz Lewis halálos ítélete és egy iráni asszony ügye esetében, akit házasságtörés miatt megkövezésre ítéltek.

Az Egyesült Államokban utoljára öt évvel ezelőtt, Texasban végeztek ki nőt. Azóta, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálbüntetést, 1200 embert végeztek ki, és csak 11 nő volt köztük.