Vágólapra másolva!
A palesztin elnök és az Arab Liga ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael továbbra is fenntartsa a palesztin területek zsidó betelepítését szüneteltető döntést, mert e nélkül nem képzelhető el a tárgyalások folytatása
Vágólapra másolva!

"Fenn kell tartani a teljes telepbővítési moratóriumot a megszállt területeken, beleértve Jeruzsálemet is. Elutasítunk minden részmegoldást" - jelentette ki pénteken Mahmúd Abbász elnök szóvivője.

Amr Musza, az Arab Liga elnöke Izrael kötelességének nevezte a vasárnap lejáró építési tilalom meghosszabbítását, amellyel szerinte azt jelezné, hogy politikája komoly. "Nem lehet folytatni a tárgyalásokat, ha az építkezéseket újra elkezdik, mert az veszélyeztetné a leendő palesztin állam területi integritását" - mondta.

Előzőleg egy magas rangú izraeli kormányilletékes kijelentette, hogy Izrael kész "a minden fél által elfogadott kompromisszumra" a ciszjordániai telepbővítésekre vonatkozó moratórium meghosszabbítása érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy "e befagyasztás nem lehetne teljes körű".

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön az ENSZ-ben megismételte az Egyesült Államok álláspontját, miszerint "a moratóriumot meg kell hosszabbítani".

Benjámin Netanjahu izraeli kormány fő tavaly novemberben rendelt el tízhónapos építkezési tilalmat Ciszjordániában, de Kelet-Jeruzsálemben nem. Hivatalos adatok szerint jelenleg több mint 300 ezer izraeli él a ciszjordániai zsidó telepeken.