Kivégeztek egy halálra ítélt nőt az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Méreginjekcióval végeztek ki az Egyesült Államokban egy nőt, aki 2002-ben bérgyilkosokkal ölette meg a férjét és a mostohafiát. Virigina államban közel száz éve nem küldtek vesztőhelyre nőt.
Vágólapra másolva!

Méreginjekcióval kivégeztek egy halálra ítélt nőt csütörtökön az Egyesült Államokban - írja a BBC. Virginia államban a családja meggyilkolásért elítélt Teresa Lewis volt az első nő 1912 óta, akin végrehajtották a halálbüntetést.

Lewist azért ítélték el, mert 2002-ben felbérelt két embert, hogy öljék meg a férjét és annak a fiát. A bérgyilkosoknak pénzzel és szexszel fizetett, a gyilkosságokat pedig azért rendelte meg, mert így akarta megszerezni mostohafia biztosítását és a férje vagyontárgyait. A két gyilkost életfogytiglani börtönre ítélték, egyikük 2006-ban öngyilkos lett a börtönben.

A tárgyalások alatt Lewis azzal védekezett, hogy csak 72-es az IQ-ja, ezért nem tervelhette ki a gyilkosságot. A nő alacsony intelligenciaszintje volt az utolsó reménye is, ugyanis ügyvédei arra hivatkozva kértek neki a legfelsőbb bíróságtól felmentést a halálbüntetés alól, hogy a nő alacsony intelligenciaszintje miatt a kivégzés alkotmányellenes lenne. A bíróság a csütörtöki kivégzés előtt utasította el a 41 éves asszony fellebbezését.

Lewist méreginjekcióval végezték ki, az ítélet végrehajtását végignézte a meggyilkolt férj lánya is. Mielőtt a vesztőhelyre vitték, Lewis megkérdezte az őröket, hogy a mostohalánya jelen lesz-e a kivégzésen, majd hozzá intézte utolsó szavait: bocsánatot kért, és azt üzente a lánynak, hogy szereti. Lewis utolsó óráit családtagjaival és spirituális vezetőjével töltötte a börtönben, utolsó vacsorára csirkemellet, párolt borsót, almáspitét és egy szénsavas üdítőt kért.

Virigina államban közel száz éve, az Egyesült Államokban pedig öt éve nem végeztek ki halálra ítélt nőket. Lewis esete nem példátlan, hiszen 1973 óta ő a 12. nő, aki a halálsoron végezte az életét, de a statisztikák szerint a nőket sokkal kevesebbszer ítélik halálra, mint a férfiakat. A BBC szerint az Egyesült Államokban az elmúlt több mint harminc évben halálra ítélt 8118 embernek csak a két százaléka volt nő.