Nem hallgatták végig az ENSZ-küldöttek Ahmadinezsad összeesküvés-elméleteit

Vágólapra másolva!
A 9/11-es támadásról szóló összeesküvés-elméletekről tartott szónoklatot az ENSZ New York-i közgyűlése előtt Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök, aki független ténymegálapító bizottságot követelt a 9 évvel korábbi támadás kivizsgálására. Az elnök beszédét az ENSZ-delegációk egy része nem hallgatta végig, a beszéd közben kivonult többek között a magyar küldöttség is. Ahmadinezsad beszéde előtt megszólalt Barack Obama is, aki figyelmeztette Iránt, hogy nagy nyomásra kell számítania atomprogramja miatt.
Vágólapra másolva!

Kivonultak az iráni elnök beszédéről az ENSZ-közgyűlés amerikai és EU-s küldöttségei, miután Máhmúd Ahmadinezsad összeesküvés-elméleteket kezdett fejtegetni a 2001. szetember 11-i, World Trade Center elleni támadással kapcsolatban. Az elnök arról beszélt, hogy az emberek többsége szerint amerikai összeesküvés eredménye volt támadás: Ahmadinezsad beszédét a magyar küldöttség sem hallgatta végig.

Az iráni elnök beszédében három "teóriát" ismertetett az ENSZ-közgyűlés szónoki emelvényéről. Az első szerint főleg az amerikai kormány képviselői terjesztették, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat állt a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni támadás mögött.

Egy másik "elmélet" szerint az amerikai kormányzaton belül volt egy részleg, amely megszervezte a támadást, hogy annak segítségével visszafordítsa az USA gazdasági hanyatlását és annak közel-keleti következményeit. Ahmadinezsad szerint az USA a támadással akarta megmenteni a - mint fogalmazott "cionista rendszert". "Az amerikai nép többsége, akárcsak a legtöbb nemzet és politikus osztja ezt a véleményt" - tette hozzá.

Ahmadinezsad felhívást intézett az ENSZ-hez, hogy állítson fel egy "független ténymegállapító bizottságot", amely kivizsgálná,mi is történtpontosan. Mark Kornblau, az amerikai ENSZ-küldöttség szóvivője viszont még azelőtt reagált Ahmadinezsad kijelentéseire, hogy az befejezte volna beszédét: "Ahelyett, hogy az iráni nép törekvéseit és jóakaratát képviselné, Ahmadinezsad ismét úgy döntött, hogy gonosz összeesküvés-elméletekbe és antiszemita gyalázkodásba fakad ki, amelyek ugyanolyan iszonyatosak és zavarosak, mint amilyen kiszámíthatók" - mondta.

Ahmadinezsád egy harmadik elméletet is előadott, amely szerint a támadást ugyan egy terrorista csoport hajtotta végre, ám az amerikai kormány visszaélt a helyzettel.

Obama figyelmeztette Iránt és Izraelt is

Ahmadinezsad előtt felszólalt a csütörtöki ENSZ-ülésen Barack Obama amerikai elnök is, aki figyelmeztette Iránt, hogy nagy nemzetközi nyomásra számíthat, he nem veszi komolyan az atomprogramjáról szóló nemzetközi tárgyalásokat. Obama közölte: "az ajtó nyitva áll a diplomáciai megoldások felé, ha Irán úgy dönt, hogy ezt az ajtót választja". Hozzátette: az iráni kormánynak tiszta és hiteles elkötelezettséget kell mutatnia, be kell bizonyítania, hogy békés célú az atomprogramja, és ennek számon kérhetőnek is kell lennie - írja a New York Times.

Obama beszélt a közel-keleti békefolyamatról is, és arra kérte az arab országokat, hogy támogassák a tárgyalásokat. Az amerikai elnök felszólította Izraelt, hogy ne építsen több zsidó telepet a Gázai övezetben, és közölte: szerinte jövőre ilyenkor akár egy új tagot avathatnak az ENSZ tagjai között, a független palesztin államot, amely békében él Izraellel.

Nem ez az első kivonulás az ENSZ-közgyűlésben Ahmadinezsad beszéde alatt. Egy évvel ezelőtt ugyancsak kivonult több ország küldöttsége, amikor az iráni elnök arrüól beszélt, hogy a nyugati hatalmak a zsidók második világháborús szenvedéseit használták fel ahhoz, hogy otthontalanná tegyenek egy egész nemzetet. Az akkor kivonulók között szintén ott volt a magyar küldöttség is.