Péntek délután rendkívüli ülésen tárgyalja a szlovák parlament a nyelvtörvény tervezett módosítását. A Híd frakcióvezetője szerint koalíciós partnereik eleget tesznek javaslatuknak, és a törvényt úgy fogalmazzák át, hogy a legszűkebbre vonják a büntethető kategóriába tartozó dolgokat.

Rendkívüli ülést tart péntek délután a szlovák kabinet a sokat vitatott nyelvtörvény tervezett módosításáról - közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya. A 2009 szeptemberében hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény a pénzbírság kiszabását is lehetővé teszi. A nyáron létrejött új szlovák jobbközép kormány programnyilatkozata szerint el kell távolítani a kisebbségeket érintő törvények értelmetlen megszorító és korlátozó rendelkezéseit.

A módosító javaslatot Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter terjesztette elő, de ebben a változatban is benne maradt a szankcionálás lehetősége. A koalíciós Híd párt számára ez elfogadhatatlan. "Nem engedhetjük, hogy ez a törvény továbbra is fertőzze a tolerancia és a nemzeti kisebbségek és a többségi nemzet közötti párbeszéd légkörét. Ha már nem tudjuk a törvényt eltörölni - mivel erre jelenleg nincs politikai akarat - tegyük meg a maximumot annak érdekében, hogy a törvény ne keltsen félelmet a társadalomban" - fejtette ki a miniszter és a párt közti csütörtöki egyeztetések után Solymos László, a Híd frakcióvezetője a Független Hírügynökséghez is eljuttatott állásfoglalásában.

Az Új Szó szlovákiai magyar napilap pénteki számának Solymos azt nyilatkozata, hogy a kulturális miniszter állítólag eleget tesz a Híd javaslatának, és a törvényt úgy fogalmazza át, hogy konkrétan megjelöli azt a néhány esetet, amire a szankciók vonatkoznak. "Mi azt kértük a minisztertől, dolgozza ki, mire szabható ki büntetetés, hogy ez mindenki számára egyértelmű legyen, mert ma éppen a homály okozza a félelmet. Próbáljuk a legszűkebbre vonni a büntethető kategóriába tartozó dolgokat" - tette hozzá a frakcióvezető.

A pénteki rendkívüli ülés azért szükséges, mert csak a legkésőbb péntekig benyújtott javaslatokat tűzheti napirendjére a parlament októberi ülésszaka.