Nem esett ki a pápa bizalmából a legkatolikusabb bankár

Vágólapra másolva!
A pénzmosás gyanújával a vatikáni banknál folyó vizsgálat ellenére is bízik XVI. Benedek pápa Ettore Gotti Tedeschiben, a pénzintézet elnökében. Az egyházfő ezt azzal jelezte, hogy nyári rezidenciáján nyilvánosan fogadta a bankárt. A Vatikán szerint az olasz ügyészség eljárása egy félreértésen alapul.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján fogadta vasárnap Ettore Gotti Tedeschit, a vatikáni bank (Istituto per le Opere di Religione, röviden IOR) elnökét. A találkozó rezidencián számos meghívott jelenlétében zajlott le, és azt hivatott kinyilvánítani, hogy a pápa megbízik Tedeschiben.

A bankelnököt és vezérigazgatóját, Paolo Ciprianit azzal gyanúsították meg, hogy megsértették a pénzmosás tilalmára vonatkozó törvényeket. Az olasz pénzügyőrség lefoglalt 23 millió eurót, amely a bank egyik számláján volt. A pénzmosás elleni olasz törvény arra kötelezi a bankokat, hogy minden pénzügyi tranzakciónál adja meg a megbízó nevét, valamint a művelet célját és jellegét. A vizsgált átutalásokat azonban név nélkül indították.

A Szentszék kezdettől fogva tanácstalanságát és csodálkozását fejezte ki a két bankár ellen felmerült vádak miatt. Frederico Lombardini vatikáni szóvivő szerint a vitatott átutalásokat fogadó egyik banknál történt a félreértés, amelyet már vizsgálnak. A szóvivő szerint nagyon egyszerűen tisztázhatták volna a félreértést, még az előtt, hogy az ügyészség eljárást indított volna és azt világgá kürtölte volna.

Az IOR-nál egy évvel ezelőtt hajtottak végre vezércserét: akkor került az elnöki székbe Tedeschi, aki a pénzügyi etika szakértője, és éppen azért esett rá a választás, hogy rendet teremtsen a bank számláinak dzsungelében (Tedeschiről itt olvashat bővebben). Az IOR-nek nem ez az első, jelentős botrányt keltő ügye: a vatikáni bank résztulajdonában volt az 1982-ben összeomlott Banco Ambrosiano, amelynek 1,3 milliárd dollárnyi befektetése úszott el Latin-Amerikában.