Állampolgársággal csábítanának haza félmillió határon túli bolgárt

Vágólapra másolva!
Állampolgárságot adna a besszarábiai bolgároknak a bulgáriai diaszpóra miniszter. Több mint félmillió, az oszmán elnyomás elől 2-300 éve elmenekült bolgár él az egykori Besszarábia ma Ukrajnához és Moldovához tartozó területén. A miniszter szerint hazatérésük javíthatna a hazai népességi helyzeten.
Vágólapra másolva!

Több mint félmillió besszarábiai bolgárnak adna állampolgárságot Bozsidar Dimitrov bulgáriai diaszpóra miniszter. Erről a bulgáriai függetlenség napján beszélt a miniszter, aki szerint körülbelül 250 ezer bolgár nemzetiségű lakója lehet a történelmi Besszarábia Moldáviához, és további 300 ezer Ukrajnához tartozó területein. Dimitrov szerint eddig 28 ezer besszarábiai bolgár kapott bulgáriai állampolgárságot, akik közül 20 ezren települtek le az anyaországban.

A besszarábiai bolgár közösségek a 18-19. század folyamán alakultak ki, amikor százezrével menekültek el hazájukból az oszmán elnyomás elől az orosz birodalom déli részére. Dimitrov támogatja, hogy mindannyian megkapják a bolgár állampolgárságot, és hazatérjenek, ezzel is javítva Bulgária romló demográfiai adatait - jelentette a Novinite bulgáriai hírügynökség.