Tagadja kinevezését a földönkívüliekkel összehozott ENSZ-tisztviselő

Vágólapra másolva!
Cáfolta az ENSZ Világűrirodájának vezetője, Mazlam Othman, hogy egy földönkívüliekkel foglalkozó nagyköveti posztot hoznának létre az ENSZ-ben, amelyre őt neveznék ki. Az új nagyköveti posztról a brit Sunday Times írt először, majd a hír futótűzként terjedt el a nemzetközi sajtóban.
Vágólapra másolva!

"Nagyon jól hangzik, de kénytelen vagyok cáfolni" - idézte a Guardian Mazlan Othman malajziai asztrofizikust, akiről futótűzszerűen terjedt el az a hír, hogy ő lesz az ENSZ földönkívüliekkel foglalkozó nagykövete. A hírt a brit Sunday Telegraph írta meg először, majd számos lap átvette.

A brit vasárnapi lap szerint az ENSZ-nek szándékában áll, hogy kinevezzen egy különmegbízottat, akinek az lesz a feladata, hogy elsőként kapcsolatba lépjen az idegen lényekkel. A Sunday Times azt írta, Othmant az teszi alkalmassá a feladatra, hogy eleve ő vezeti az ENSZ Világűrirodáját (Office for Outer Space Affairs - Unoosa).

A lapnak még a brit űrügynökség vezetője, Richard Crowther is nyilatkozott az ügyről, aki azt mondta, Othman lenne a legalkalmasabb arra a feladatra, ha egy idegen civilizáció azt kérné, "vigyenek minket a vezetőjükhöz". A lap azt állította, hogy a malajziai űrkutató a Royal Society közeljövőben rendezendő konferenciáján arról fog beszélni, hogy mivel minden korábbinál nagyobb az esélye, hogy idegen civilizációkkal akad össze az emberiség, az ENSZ-nek is fel kell készülnie az ilyen helyzetre.

A Guardian szerint azonban a Royal Society nem hallott ilyen tervezett előadásról, az ENSZ Világűrirodájának telefonja pedig üzenetrögzítőre volt kapcsolva. Az [origo] is megpróbálta elérni telefonon a bécsi világűrirodát, ám a kezelő által megadott melléken csak üzenetrögzítő válaszolt.

A hírt végül maga Othman cáfolta, aki e-mailt küldött a Guardiannak, amelyben tagadta, hogy ilyen posztot terveznének, és azt írta, hogy a jövő héten valóban részt vesz egy konferencián, de ott földközelbe kerülő tárgyakról fog beszélni.