Kirúgta Medvegyev a moszkvai polgármestert

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Jurij Luzskov moszkvai polgármestert Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Luzskov távozásáról már egy ideje terjednek pletykák. Medvegyev bizalomvesztéssel indokolta a döntést.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal eltávolította tisztségéből Jurij Luzskov moszkvai polgármestert Dmitrij Medvegyev orosz államfő. Az elnöki rendeletet a Kreml honlapján megjelent közlemény szerint bizalomvesztéssel indokolta Medvegyev. Luzskov 18 éven át állt a moszkvai önkormányzat élén: többször megválasztották, majd amikor a fővárosi polgármester választhatóságát eltörölték, Vlagyimir Putyin elnök újra kinevezte. Jelenlegi mandátuma jövőre járt volna le.

A polgármester többször is bírálta Medvegyevet, ezt a Kremlben úgy értékelték, hogy éket akar verni az államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök közé, és világosan érzékeltették, hogy nem kívánják tovább látni tisztségében.

Luzskov hétfőn tért vissza egyhetes szabadságáról, amely előtt állítólag egy hetet kapott arra, hogy eldöntse, lemond-e. Első munkanapján kijelentette: nem áll szándékában távozni. A polgármesteri hivatalból származó értesülés szerint Luzskovot munkahelyén érte a leváltás híre. A városi önkormányzat keddre tervezett ülését már Vlagyimir Reszin, Luzskov első helyettese vezeti, akit Medvegyev ideiglenesen megbízott a polgármesteri teendők ellátásával.

Luzskov várható eltávolítása egy ideje már nyílt titok volt. Mint az [origo] is megírta, a szovjet káoszból vitatott módszerekkel világvárost építő Luzskov túl vakmerő lett, megpróbált éket verni Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev közé. Meggondolatlan szavait nem úszta meg, kemény kampány indult ellene.

A polgármester mellett kiállt a moszkvai önkormányzat, amelynek jóvá kell hagynia az új polgármestert, és több parlamenti párt fővárosi szervezete. Az MTI szerint alkudozás folyt, ha Luzskov hajlandó lett volna önként távozni, csapatának egyik tagja vehette volna át a helyét, ő maga pedig szinekúrát (jól jövedelmező, kényelmes állást), például felsőházi tagságot kaphatott volna. Most minderre nem számíthat, az új polgármestert várhatóan a Kreml adminisztrációjából nevezik majd ki. Sokan ugyanakkor azt követelik, hogy a Luzskovot ért sok vádat bírósági vizsgálattal tisztázzák, különben eltávolításának nem lesz tisztító hatása.