Berlusconi túlélte a bizalmi szavazást

Vágólapra másolva!
Nem lesz előre hozott választás Olaszországban, miután Silvio Berlusconi kormányfő megnyerte a maga ellen kért bizalmi szavazást. A kormányválság július óta tart, Berlusconi a bizalmi szavazástól tette függővé kormánya helyén maradását.
Vágólapra másolva!

Megnyerte a róla szóló bizalmi szavazást Silvio Berlusconi olasz kormányfő, ezzel elhárult a feje fölül az előre hozott választások veszélye. A parlamentben az összesen 617 képviselő jóval több mint fele, 342 képviselő szavazott bizalmat a miniszterelnöknek, és csak 275-en voksoltak ellene, hárman pedig tartózkodtak - jelentette az AP hírügynökség.

Berlusconi a kormánya jövőjét a szerda este tartott bizalmi szavazáshoz kötötte. A szavazást megelőző beszédében arról beszélt, hogy Olaszországot meg kell kímélni a politikai instabilitástól a gazdasági válság közepette, és nemzeti összetartást kért.

A bizalmi szavazást azután tartották, hogy megromlott a viszony a kormányfő és addigi legfontosabb szövetségese, Gianfranco Fini házelnökkel. A kormányválság júliusban mérgesedett el, amikor Berlusconi kijelentette, hogy nem tud tovább együttműködni addigi szövetségesével, Finivel. A válasz Finiék a pártból, illetve a frakcióból történt kilépése volt. A konfliktus elmélyüléséről itt olvashat részletesen.