Hollandiában is betiltják a burkát

Vágólapra másolva!
Az új holland kormány programjában szerepel a muzulmán női viselet, a burka betiltása, és szigorítanak a bevándorlók letelepedésére vonatkozó szabályokon is. A kisebbségben kormányzó koalíció a választáson előretörő iszlámellenes párt támogatásának elnyerése miatt döntött ezeknek a bevezetéséről.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta tartó patthelyzet után megállapodás született a kisebbségi kormány megalakításáról Hollandiában. A liberálisoknak és a kereszténydemokratáknak együtt sincs többségük a parlamentben, így a támogatásért cserébe engedményt kellett tenniük az iszlámellenes Geert Wilders pártjának, és a koalíciós alkuban ezért szerepel a muzulmán női viselet, a burka betiltása.

A tervek között szerepel az is, hogy kötelezik a török bevándorlókat az úgynevezett beilleszkedési vizsgára, és az azon megbukottak nem kaphatnak tartózkodási engedélyt. Ugyancsak a bevándoroltak visszaszorítását célozza a családegyesítések korlátozása. A kereszténydemokrata párton belül több képviselő is kifogásolta a Wilders pártjával való együttműködést - írja a BBC.

A takarékossági intézkedések jegyében egymilliárd euróval akarják lefaragni Hollandia hozzájárulását az Európai Unió költségvetéséhez - áll a Volkskrant holland újság beszámolójában. Ugyancsak egymilliárddal jut majd kevesebb a harmadik világnak szóló támogatásokra, csökkentik a közszolgálati média költségvetését, és a következő négy évben 600 millió euróval kevesebből kell kijönnie a védelmi tárcának.

Újdonság, hogy hadat üzennek az állatkínzóknak, 500 fős különlegesen kiképzett úgynevezett állatrendőrség áll fel. A nyugdíjkorhatárt 66 évre emelik fel. Szigorítanak az EU-tagállamok által sokat bírált liberális kábítószer-politikán is: a jövőben csak zártkörű, tagsági igazolványhoz kötött klubokban árulhatnak könnyű drogot nagykorú hollandiai lakosnak.