Egész Európára terrorfigyelmeztetést adott ki az USA

Vágólapra másolva!
Teljes Európa területére figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma, amely szerint olyan információk állnak rendelkezésre, amelyek arra utalnak, hogy az al-Kaida támadásokra készül a kontinensen. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy a 2008-as mumbai merénylethez hasonló támadásokat terveznek terroristák európai városokban.
Vágólapra másolva!

"Terroristák a legkülönbözőbb fegyvereket használhatják és hivatalos, valamint magánérdekeltségeket is támadhatnak" - olvasható abban a figyelmeztetésben, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériumra tett közzé vasárnap. Ebben arra hívják fel az amerikai állampolgárok figyelmét, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az al-Kaida és hozzá kötődő szervezetek továbbra is terrortámadásokat terveznek végrehajtani Európában.

A figyelmeztetés egész Európa területére szól, de nem próbálnak senkit sem lebeszélni az utazásról. "Európai kormányok lépéseket tettek egy terrortámadás megelőzésére, és néhányan nyíltan beszéltek a megnövekedett veszélyről" - áll a közleményben.

A figyelmeztetést az után adta ki az amerikai kormány, hogy biztonsági forrásokra hivatkozva olyan hírek jelentek meg, hogy az al-Kaida fegyvereseket akar küldeni zsúfolt helyekre az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban, hogy civileket öljenek meg. A BBC szerint olyan jellegű támadásokról van szó, mint amilyen 2008-ban az indiai Mumbaiban történt. Akkor fegyveresek válogatás nélkül öltek meg civileket.

Amerikai antiterrorista tisztviselők szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője is részt vesz a támadások előkészítésében. Egyelőre nem tartóztattak le senkit az ügyben, de többen megfigyelés alatt vannak - írja a BBC európai hatósági forrásokra hivatkozva.