Egész Európára terrorfigyelmeztetést adott ki az USA

Teljes Európa területére figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma, amely szerint olyan információk állnak rendelkezésre, amelyek arra utalnak, hogy az al-Kaida támadásokra készül a kontinensen. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy a 2008-as mumbai merénylethez hasonló támadásokat terveznek terroristák európai városokban.

"Terroristák a legkülönbözőbb fegyvereket használhatják és hivatalos, valamint magánérdekeltségeket is támadhatnak" - olvasható abban a figyelmeztetésben, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériumra tett közzé vasárnap. Ebben arra hívják fel az amerikai állampolgárok figyelmét, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az al-Kaida és hozzá kötődő szervezetek továbbra is terrortámadásokat terveznek végrehajtani Európában.

A figyelmeztetés egész Európa területére szól, de nem próbálnak senkit sem lebeszélni az utazásról. "Európai kormányok lépéseket tettek egy terrortámadás megelőzésére, és néhányan nyíltan beszéltek a megnövekedett veszélyről" - áll a közleményben.

A figyelmeztetést az után adta ki az amerikai kormány, hogy biztonsági forrásokra hivatkozva olyan hírek jelentek meg, hogy az al-Kaida fegyvereseket akar küldeni zsúfolt helyekre az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban, hogy civileket öljenek meg. A BBC szerint olyan jellegű támadásokról van szó, mint amilyen 2008-ban az indiai Mumbaiban történt. Akkor fegyveresek válogatás nélkül öltek meg civileket.

Amerikai antiterrorista tisztviselők szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője is részt vesz a támadások előkészítésében. Egyelőre nem tartóztattak le senkit az ügyben, de többen megfigyelés alatt vannak - írja a BBC európai hatósági forrásokra hivatkozva.