Távozik Obama nemzetbiztonsági tanácsadója is

Vágólapra másolva!
Lemond posztjáról James L. Jones tábornok, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Jones az utóbbi időben már a sokadik vezető fehér házi tisztviselő, aki lelép.
Vágólapra másolva!

Nyugdíjba vonul, ezért helyettesének adja át posztját Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, James L. Jones tábornok. A váltást pénteken jelentette be az elnök - jelentette a BBC. Jones távozását már régóta rebesgették, utódja helyettese, Thomas E. Donilon lesz.

Obama kormányából az utóbbi időben számos vezető tisztviselő távozott. Legutóbb Rahm Emmanuel kabinetfőnök, aki chicagói polgármesteri posztra pályázik.

A 66 éves, nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok Jones hivatalosan két hét múlva távozik, állítólag mindig úgy tervezte, hogy két év után visszavonul az általa betöltött posztról. A vietnami veterán Jones 40 évi szolgálat után, 2008-ban szerelt le a tengerészgyalogságtól. 2003 és 2006 között a NATO európai főparancsnoka és az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka volt.

A távozó tanácsadónak kulcsszerepe volt Obama külpolitikai döntéseinek kidolgozásában, beleértve az iraki kivonulást, az afganisztáni csapaterősítést, valamint az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok javítását. Jones külső szakértőként tovább segíti majd az elnöki apparátus munkáját, elsősorban az izraeli-palesztin béketárgyalások előmozdításában.