A legerősebb bányász érhet elsőként felszínre szerdán Chilében

Vágólapra másolva!
Akár már szerdán megkezdhetik a 67 napja a föld alatt raboskodó bányászok kimentését Chilében. A mérnökök az utolsó csöveket is elhelyezték abban a szűk vájatban, amelyen keresztül a Főnix névre keresztelt kabinban felszínre hozzák majd őket. Először a legerősebb bányász juthat ki a szabadba.
Vágólapra másolva!

"Éljen Chile" felkiáltással köszöntötték a bányászok kiszabadításán fáradozó munkások hétfőn kora reggel, hogy helyére került az a fém cső, amelyen keresztül a felszínre fogják hozni a 67 napja a mélyben raboskodó 33 bányászt. A 96 méteres acélcső behelyezése volt az utolsó szükséges művelet, mielőtt megkezdik felszínre hozni a bányászokat - mondta Laurence Goldborne bányászati miniszter a CNN tudósítása szerint.

Ha minden a tervek szerint halad, szerdán a felszínre érhet az első bányász, de a miniszter azt is hangsúlyozta, hogy nem a gyorsaság, hanem továbbra is a biztonság és a bányászok egészsége az elsődleges szempont. A egszségügyi miniszter szerint a bányászok nagyon jó egészségi állapotban vannak, és szellemileg is frissek. Amikor egy videóhívás során arra kérték őket, hogy döntsék el, milyen sorrendben jönnek a felszínre, az utolsó helyre is voltak jelentkezők - mondta Jaime Manalich miniszter.

A felszínre vezető útjuk előtt az utolsó hat órában diétára fogják a bányászokat, csak folyadékot és vitaminokat kapnak majd, így próbálják enyhíteni a felszínre vezető út nehézségeit. A bányászoknak a felfele vezető út során le kell majd küzdeniük a bezártságot, azt, hogy teljesen egyedül vannak. Az egészségügyi miniszter szerint pánikroham törhet rájuk, és elszédülhetnek, mert a kapszula forogni fog menet közben.

Mielőtt a bányászokat felszínre hozzák, a szakemberek ki fogják próbálni, hogy elég biztonságos-e a Főnix névre keresztelt kabin. Aztán egy orvost és egy mentőt küldenek majd le a mélybe, akik elkezdik felkészíteni a bányászokat. A hatóságok szerint előbb a legerősebb, technikailag legképzettebb bányászokat emelik ki, majd azokat, akiknek valamilyen orvosi problémájuk van, például cukorbetegek vagy magas vérnyomással küzdenek. A kiszabadított férfiakra mindenekelőtt egy kétórás orvosi megfigyelés vár a helyszínen felállított kórházban, majd helikopterrel a közeli Copiapo város kórházába szállítják őket.

Az elég erős és egészséges bányászok még a kórházba szállítás előtt találkozhatnak a családjukkal egy rövid időre.

A 33 chilei férfi augusztus 5-e óta, egy bányaomlás miatt él 700 méter mélyen a felszín alatt. A bányászok egy vészhelyzetre kialakított helyen húzták meg magukat. Menedékhelyüket csak 17 nappal a baleset után érték el először a keresésükre indult mentők egy szűk járaton. Azóta ezen keskeny lyukon keresztül kaptak élelmiszert és friss levegőt, és ebben fut az a kábel is, amelyen keresztül telefonon és videón tudnak kommunikálni a külvilággal. A mentőcsapatok először azt mondták, akár karácsonyig is eltarthat, mire olyan vastag lyukat tudnak fúrni a mélybe, amelyen keresztül felszínre tudják hozni a férfiakat.