Tüntetni akar a magyarigazolványokról letiltott ukrajnai szervezet

Vágólapra másolva!
Tüntetést szervez az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), amiért a magyar Külügyminisztérium (KüM) felfüggesztette a jogát a magyarigazolványok kiadására. A magyar külügyi államtitkár, Németh Zsolt a nyáron tudta meg, hogy több tízezerrel több magyarigazolványt adtak már ki Kárpátalján, mint ahányan ott arra jogosult magyarok élnek. Szerinte az UMDSZ felelős ezért, a szervezet szerint viszont durva lejárató kampány folyik ellene.
Vágólapra másolva!

A magyar Külügyminisztérium (KüM) felfüggesztette az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) jogát a magyarigazolványok kiadására - erről adott ki még a múlt pénteken közleményt a KüM. Azért döntöttek így, mert "rendellenességeket tapasztaltak" a magyarigazolványok kiadása körül Kárpátalján, és mert a magyar kormány is vizsgálódik már. "A vizsgálatok lezárultáig a vízumeljáráshoz szükséges támogató nyilatkozat kiadására csak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jogosult" - állt a közleményben.

Az UMDSZ szerint a közlemény alapján született hírek minden alapot nélkülöznek, és lejáratják a szervezetet. Az UMDSZ elnöksége szerint "a sajtóhír megdöbbentő, mert egy ilyen negatív megkülönböztetés a kárpátaljai magyarság közel felét érintené", és mert hozzájuk a "a magyar kormány részéről semmilyen megkeresés nem érkezett". A szervezet szerint a róla szóló hírek nem igazak, és lejárató kampány folyik ellene, a KMKSZ érdekében.

A szervezet ezért "jogi síkon kíván elégtételt venni a lejárató cikkekkel kapcsolatban", és október 13-ára tömegtüntetést szervez. "Amennyiben folytatódik az UMDSZ elleni lejárató kampány, abban az esetben további tiltakozó megmozdulásokat helyezünk kilátásba a külképviseletek előtt, illetve a határátkelőkön" - áll az UMDSZ közleményében.

Az MTI korábbi tudósítása szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még július elején döntött arról, hogy Kárpátalján csak a beregszászi és az ungvári magyar konzulátusok adhatnak ki magyarigazolványokat, mert az arra jogosultaknál jóval többen kaptak igazolványt. Németh Zsolt külügyi államtitkár akkor az UMDSZ-t tette felelőssé az "anomáliáért", a szervezet azonban visszautasította a jogosulatlan magyarigazolvány-kiadással kapcsolatos állításokat. A külügyi államtitkár akkor úgy fogalmazott, hogy az UMDSZ öt kárpátaljai irodáján keresztül feltételezhetően "olyan politikai és gazdasági körök jutottak magyarigazolványokhoz, amelyek visszaéltek az okmányokkal".

Németh Zsolt június 30-án, Ungváron járt, és ekkor "megdöbbenve tapasztalta", hogy 165 ezer körüli magyarigazolványt adtak már ki Kárpátalján. Ez a szám jóval több, mint az igazolvány kiváltására jogosult 14 évnél idősebb kárpátaljai magyarok száma, ők nagyjából 100-120 ezren lehetnek. A magyarigazolvány birtokosai könnyített módon juthatnak hozzá például az európai uniós országok vízumaihoz is.