Sikeresen kipróbálták a chilei bányászok mentőkabinját

Vágólapra másolva!
Tökéletesen működött a föld alatt rekedt chilei bányászok kimentésére épített kabin - közölte az ország bányászati minisztere, miután letesztelték a szerkezetet. A bányászok kimentését kedden kezdik, a felszínre érkező embereket orvosok és hozzátartozók várják majd - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Sikeresen tesztelték a mélyben rekedt chilei bányászok kimentésén dolgozó hatóságok a mentésére beüzemelt kapszulákat - írja a BBC. Laurence Golborne bányászati miniszter közölte: a próba "nagyon sikeres volt", sem kövek, sem por nem zavarta meg a kabint, amely a mélyből fogja kiemelni a bányászokat.

A miniszter szerint azért kellett tesztelni a kabint, hogy lássák, milyen hatással van a mozgása a sziklára, amelybe a járatot fúrták. Hozzátette: a mentésre épített eszköz bizonyosan jól fog működni.

A 33 föld alatt rekedt chilei bányász kimentése várhatóan már kedden megkezdődik. A miniszter a BBC-nek azt mondta, hogy amikor a bányászok a felszínre érnek, először elsősegélyben részesítik őket, és ha szükséges, kórházba mennek. Akit az orvosok rendben találnak, az egy néhány órás stabilizációs idő után, először néhány kiválasztott hozzátartozójával találkozhat - tette hozzá.

A chilei bányászok 68 napja rekedtek 700 méterrel a föld alatt egy bányaszerencsétlenség miatt, és egy azóta fúrt járaton fogják őket kiemelni. Várhatóan először a legerősebb bányász lép majd újra ki a szabadba (erről itt olvashat). A bányászokról szóló összes cikkünket itt találja.