Tizenhét bányász rekedt a föld alatt Kínában

Vágólapra másolva!
Húsz bányász meghalt és tizenhét a föld alatt rekedt, miután robbanás történt egy bányában Kína középső részén. Kínában nem ritkák a bányaszerencsétlenségek.
Vágólapra másolva!

Húsz bányász meghalt és tizenhét a föld alatt rekedt egy bányaszerencsétlenség következtében a közép-kínai Honan (Henan) tartományban - közölte szombaton a kínai országos munkavédelmi hivatal képviselője. A szerencsétlenség kora reggel történt Jucsou (Yuzhou) város egyik bányájában, s egyelőre nem tudni, mi okozta. Az sem ismeretes, hogy milyen mélyen vannak a föld alatt rekedt bányászok.

A kínai bányák a legkevésbé biztonságosak az egész világon. Az elmúlt évben több mint 2600 bányász vesztette életét az ázsiai országban a különböző bányaszerencsétlenségek következtében. A kínai hatóságok az elmúlt időszakban intézkedéseket hoztak a bányák biztonságának javítása érdekében. Ennek keretében a többi között bezártak több mint 1600 illegálisan működő, kis bányát.

Kínában az év elején mentettek ki 115 embert Sanhszi (Shanxi) tartomány egyik vízzel elárasztott bányájából, ahol több mint egy hetet töltöttek. A bányászok fűrészport, fakérget, papírt, s még szenet is ettek, hogy életben maradjanak. A mostani szerencsétlenség helyszínén, Honan tartományban történt Kína legpusztítóbb bányaszerencsétlensége is: 2004 októberében 148 embert ölt meg egy föld alatti robbanás.