Viszonylagos kényelemben él bin Laden a NATO szerint

Vágólapra másolva!
Pakisztán északnyugati részén bujkál Oszama bin Laden - közölte egy név nélkül nyilatkozó NATO-illetékes. Az al-Kaida vezére viszonylagos kényelemben, a helyiek és a pakisztáni titkosszolgálat védelme alatt él - állítja.
Vágólapra másolva!

Viszonylagos kényelemben, a helyiek és a pakisztáni titkosszolgálat védelmét élvezve él egymás közelében Pakisztán észak-nyugati részén Oszama bin Laden és első számú helyettese, Ajman az-Zavahri - jelentette a CNN egy neve elhallgatását kérő NATO-illetékesre hivatkozva. Az illetékes szerint bin Laden a kínai határhoz közeli hegyvidékies Csitral térség és az afganisztáni Tora Bora közelében fekvő Kurram-völgy környékén bujkált az elmúlt években. A több száz négyzetkilométeren elterülő két térség Pakisztán legnehezebben járható részei közé tartozik, és harcosan független törzsek uralják.

A NATO-illetékes azt a korábbi információt is megerősítette, hogy Omar molla tálib szellemi vezető a pakisztáni Kvetta és Karacsi között ingázott az elmúlt hónapokban. A saját állítása szerint a NATO legbizalmasabb információira is rálátással bíró illetékes szerint a lázadás egyre több embert tud mozgósítani, és javult ugyan némileg a biztonsági helyzet, bőséges a lázadók emberutánpótlása: fél-egy millió 15-25 év közötti csalódott ember él az afgán-pakisztáni határvidéken. A többségük afganisztáni pastu, akik elsősorban megélhetés céljából, semmint meggyőződésből hajtanak végre támadásokat.

Az illetékes szerint javítani kellene az itt élők körülményein, a biztonsági helyzeten, például visszaszorítani a bűnözést és békét kötni a lázadókkal. Az amerikai hadsereg a végtelenségig képes lenne háborúzni, a cél, hogy megbékéltessék a harcolókat és az afgán kormány gondoskodni tudjon állampolgárairól, e nélkül "örökre itt fogunk harcolni" - idézte a CNN.