Előtérbe tolja az elnök lehetséges utódját a kínai vezetés

Vágólapra másolva!
A kínai elnökhelyettest, Hszi Csin-pinget nevezték ki a hadsereget irányító szervezet helyettes vezetőjének, amely azt is jelentheti, hogy a kínai vezetés benne látja Hu Csin-tao utódját.
Vágólapra másolva!

Hszi Csin-ping kínai elnökhelyettest nevezték ki a Központi Katonai Bizottság helyettes vezetőjének, amely valószínűsíti, hogy ő lehet a regnáló elnök, Hu Csin-tao utódja - olvasható a BBC honlapján. Hszi Csin-ping a kormányzó Kommunista Párt éves találkozójának utolsó napján kapta a jelölést.

Hu Csin-taónak 2012-ben vissza kell vonulnia pártja éléről, egy évvel később pedig az államfői pozíciótól. Hszi eddig hasonló pályát futott be, mint Hu, akit államfővé kinevezése előtt kinevezetek a hadsereget irányító szervezet élére.

Hszit 2007-ben választották be a kilenctagú legfelsőbb vezetői testületbe, a politbüróba. A szervezetnek kilenc tagja van, de a 2012-es tisztújítás után csak ketten maradhatnak a testületben, mert a többieknek nem hosszabbíthatják meg a mandátumát. A BBC szerint így az utódlás kérdése Hszi Csin-ping és Li Kekiang között dőlhet el.