Mégsem indul uniós vizsgálat a franciaországi romák kitoloncolása miatt

Vágólapra másolva!
Nem indul uniós eljárás Franciaország ellen a romák kitoloncolása miatt. Az illetékes EU-biztos szerint a francia tagállam azt ígérte, jobban beilleszti jogrendjébe a kérdést rendező irányelvet.
Vágólapra másolva!

Kielégítőnek tartja Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, így nem javasolja jogi kötelezettségszegési eljárás megindítását Párizs ellen. "Örömmel állapítom meg, hogy Franciaország pozitív módon, építő szellemben és időben válaszolt a Bizottságnak" - olvasható a Reding által kedden közzétett nyilatkozatban.

Franciaország mindössze néhány órával a határidő múlt pénteki lejárta előtt küldte meg válaszait Brüsszelnek arról, miként fogja beültetni jogrendjébe a mozgásszabadságot biztosító uniós irányelvet. Reding ugyanis korábban megállapította, hogy ez az irányelv egyelőre nem érvényesül maradéktalanul a francia jogban.

A francia külügyminisztérium szóvivője a határidő lejártának napján közölte: az ország kész módosítani jogrendjét, hogy biztosítsa a mozgásszabadságot biztosító európai előírások érvényesítését.

Az uniós végrehajtó testület kedden tartott ülést Strasbourgban, majd Reding hivatalosan bejelentette, hogy elfogadja a francia választ. Mint közölte, a franciák válaszukhoz "hitelt érdemlő menetrendet" is csatoltak, amelynek alapján a jövő év elejére beilleszthető a francia jogrendbe a mozgásszabadsági irányelv. "Az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni a Franciaország által vállalt kötelezettségek maradéktalan teljesítését" - tette hozzá az igazságügyi EU-biztos.

Idén eddig mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a cigányok etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal. Viviane Reding korábban bírálta Franciaországot, de az uniós végrehajtó testület később azt állapította meg, hogy nem volt diszkriminációs szándék a francia hatóságok részéről. Egy francia belügyminisztériumi körlevél megfogalmazása szerint ugyan az illegális telepek közül "elsősorban a cigánytáborok" felszámolását írták elő, de utóbb e körlevelet hatályon kívül helyezték.