Tizennégy évet kapott egy Obama meggyilkolását tervezgető neonáci

Vágólapra másolva!
Több mint egy évtizedre börtönbe kerül az az amerikai neonáci, aki két éve meg akarta gyilkolni Barack Obama jelenlegi amerikai elnököt. A férfi társával több mint száz afroamerikait is le akart mészárolni egy iskolában, de még tervük megkísérlése előtt elfogták.
Vágólapra másolva!

Tizennégy év szabadságvesztésre ítéltek az Egyesült Államokban egy neonácit, aki két évvel ezelőtt fekete bőrűek meggyilkolására készült, s merényletet tervezett Barack Obama amerikai elnök, akkori demokrata párti elnökjelölt ellen is.

A 22 éves Daniel Cowartot és társát, Paul Schlesselmant 2008 októberében tartóztatták le. A férfiak ellen hét vádpontban, így "a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése és elnökjelölt veszélyeztetése" címén emeltek vádat.

Cowart márciusban beismerte, hogy társával együtt mészárlást akart végrehajtani egy, főleg afroamerikaiak által látogatott Tennessee állambeli iskolában. Összességében 102 afroamerikai meggyilkolását tervezte - 88 feketét agyonlőni, 14 másikat lefejezni akartak -, és két héttel a választás előtt végezni akartak Barack Obamával is.

A vádlottak azt mondták, hogy a gyilkossági kísérlet közben készek voltak meghalni is. A két férfi gépkocsival akarta megközelíteni Obamát, és a jármű ablakán át lelőni. A vádlottaknál több fegyvert találtak, közöttük egy lefűrészelt csövű puskát. A két férfi fegyvervásárlás közben került a hatóságok látókörében.

Cowart később bocsánatot kért az egyesült államokbeli afroamerikai közösségtől és Obamától, illetve családjától is. Daniel Cowart társa, Paul Schlesselman jelenleg tízéves börtönbüntetését tölti.