Nemzetközi felháborodást szült Geréb Ágnes ügye a Guardian szerint

Vágólapra másolva!
Részletesen beszámol Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, az otthon szülés magyarországi úttörőjének ügyéről a brit Guardian. A lap szerint az általa "nemzetközileg elismert otthonszülés-szakértőként" jellemzett magyar szülész-nőgyógyász ügye nemzetközi felháborodást szült.
Vágólapra másolva!

Szigorú körülmények között őrzik, és öt év börtön fenyegeti Geréb Ágnest - olvasható a brit Guardian internetes kiadásában, amely részletesen beszámol a szülész-nőgyógyász ügyéről, aki ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűntények miatt folyik eljárás.

A magyarországi otthon szülés úttörőjének tekintett szülész-nőgyógyász ügye a lap szerint nemzetközi felháborodást szült, Geréb mögé több elismert brit otthon szüléssel foglalkozó szakember is felsorakozott, így Sheila Kitzinger természetes szülés mellett küzdő író és aktivista, az első brit női szülészeti tanácsadó, Wendy Savage professzor, illetve Caroline Flint brit munkáspárti alsóházi képviselő - írja a Guardian.

"Rendkívül tapasztalt szülész-nőgyógyász", illetve "nemzetközileg elismert otthonszülés-szakértő", "aki 3500 gyereket segített a világra, de a magyar hatóságok semmibe veszik a hírnevét" - írja Gerébről a brit lap, amely arról is beszámol, hogy "a magyarországi asszonyok számára hősnek számító" szülésznőt milyen szigorú körülmények között tartják fogva.

A Guardian vázolja az otthon szülés magyarországi jogi hátterét, a nehézségeket és tiltásokat, amelyekkel az erre vállalkozó anyák, illetve segítőik szembesülnek. Beszámol az egymást követő kormányoknak a kérdés rendezése során tanúsított tehetetlenkedéséről is.

"A szülészet a legjövedelmezőbb részleg az állítólag ingyenes magyar egészségügyben" - írja a Guardian, amely szerint a szülők akár egész havi fizetésüket is kifizetik az orvosoknak, akiknek kötelező jelen lenniük minden szülésnél. A magyar szülészetek sok szempontból nagyon jók: képzett orvosok dolgoznak benne, és alacsony a halálozási arány, de a kórházi szülések túlságosan orvosközpontúak, és túl sok a mesterséges beavatkozás - írja a lap aktivistákra hivatkozva, majd megszólaltat egy anyát is, aki Gerébnél szült, és aki magasztalja a szülésznő tevékenységét.

A Guardian rövid összesítést is közöl arról, hogy az európai országok között hol, hányan választják az otthon szülést, e szerint a legtöbben Hollandiában, ahol az összes szülés 33 százaléka történik otthon.