Egymillió eurós programmal segíti Franciaország a kitoloncolt romákat

Vágólapra másolva!
Egymillió eurós programot indít a Romániába hazatoloncolt romák számra a francia kormány, hogy ezzel segítse a Franciaországból kiutasított emberek otthoni beilleszkedését.
Vágólapra másolva!

Egymillió eurós programmal segíti a Franciaországból hazatoloncolt romák romániai beilleszkedését a francia kormány - jelentették be hétfőn. Eric Besson bevándorlási és nemzeti identitási miniszter közleménye szerint a pénzt egy év alatt, 2011-ben kell felhasználni: a miniszter szerint a program valódi támogatást ad az illegálisan Franciaországban tartózkodó románoknak, hogy munkát találjanak hazájukban.

Az Európai Bizottság szeptemberben jelentette be, hogy létrehoz egy roma munkacsoportot, amely azt ellenőrzi majd, miként költöttik el a tagállamok a romák integrációjára szánt uniós forrásokat. A francia kormány azonban Besson közleménye szerint nem kívánja megvárni az európai program elindítását, ezért saját pénzből indított programot.

A párizsi kormány az év eleje óta 8601 olyan román állampolgárt küldött haza, akik illegálisan tartózkodtak Franciaországban. Közülük a minisztérium szerint 7447-en önként távoztak, 1154 személyt pedig a hatóságok kényszerítettek hazatérésre.