Megszólaltak a magyar békefenntartó szudáni elrablói

Vágólapra másolva!
A Terrorelhárító Központ munkatársainak sikerült felvenniük a kapcsolatot azokkal az emberrablókkal, akik október 7-én magukkal vitték Papp Istvánt, az ENSZ békefenntartóját - írja a Hvg.hu. A lap szerint a magyar férfi utáni kutatásban a Magyar Iszlám Közösség is segédkezik, az ő jelzésükre válaszoltak az emberrablók.
Vágólapra másolva!

Sikerült felvenniük a kapcsolatot a Terrorelhárító Központ Kartúmban tartózkodó munkatársainak Papp István ENSZ-békfenntartó szudáni elrablóival - tudta meg a Hvg.hu. A portál, amely nem jelöli meg az információ forrását, azt írja: az elrabolt magyar férfi utáni kutatásban segédkező Magyar Iszlám Közösség úgynevezett fatvát, azaz iránymutató vallási állásfoglalást bocsátott ki Papp István szabadon engedése érdekében.

A fatvát egy szintén a kutatásban segédkező, évtizedekkel ezelőtt Budapesten tanult szudáni orvos juttatta el az emberrablókhoz. A Hvg.hu értesülései szerint a támadók válaszoltak: azt kérték, hogy a fatva pecséttel hitelesített példányát küldjék el nekik. A szudáni orvos a tárgyalások előremozdítása érdekében el-Faserbe utazik majd.

Papp Istvánt, az ENSZ alkalmazottját október 7-én rabolták el Szudánban. A békefenntartóként dolgozó férfit a nyugat-szudáni, Dárfúr tartományban fekvő el-Faserben egy rablótámadás során vitték magukkal foglyulejtői. Később a Külügyminisztérium közölte, hogy az emberrablók egy hatalmas károkat okozó szudáni piramisjátékra akarták felhívni a világ figyelmét. A rablók telefonon jelentkeztek be az ENSZ-nél, és megengedték, hogy az épp ott tárgyaló kairói magyar nagykövet beszéljen az elrabolt Papp Istvánnal. A Dabanga nevű dárfúri rádió még telefonos interjút is tudott készíteni a magyar férfival.

A nyugat-szudáni Dárfúr térsége 2003 óta polgárháború színtere. A jobbára fekete-afrikai dárfúri törzsek az ország arab többségét képviselő kartúmi kormány és a vele szövetséges arab lovas nomád milíciák ellen küzdenek. Az ENSZ szerint több mint 300 ezer ember halálát okozta eddig a konfliktus, és közel 3 millió embert kényszerített otthonának elhagyására. A menekültek zöme a szomszédos Csád területén telepedett le ideiglenesen.

Az Afrikai Unió és az ENSZ közös darfúri misszióját, az UNAMID-ot, amelynek keretében Papp is dolgozott, 2007-ben állították fel, hogy stabilizálja a helyzetet a polgárháború által sújtott Dárfúrban. Mandátumuk eredetileg 12 hónapra szólt, amelyet később meghosszabbítottak.