Fekete polgármestere lett egy szlovéniai városnak

2010.10.25. 10:26

Egy ghánai születésű orvost választottak polgármesternek a szlovéniai Piran városában. A BBC szerint feltehetően ő az első fekete városvezető az egykori szocialista blokkban.

Új polgármestert választottak a szlovéniai Piran városában, amivel a település bekerült a világsajtóba. A város új vezetője ugyanis az afrikai születésű Peter Bossman lett, aki a szociáldemokrata párt jelöltjeként szoros versenyben győzte le Tomaz Gantar eddigi polgármestert.

A BBC szerint feltehetőleg ő az első fekete polgármester az egykori szocialista blokkban. Bossman Ghánában született és a nyolcvanas években érkezett az akkori Jugoszláviába, hogy orvosi tanulmányokat folytasson. Eredetileg ugyan azt tervezte, hogy az egyetem után visszatér szülőhazájába, de végül maradt, miután feleségül vett egy szintén orvosi végzettségű horvát nőt.

Forrás: AFP
Peter Bossman hívei gyűrűjében

Az 54 éves Bossman azt mondta, hogy érkezése után ugyan érezte, hogy vannak olyanok, akik nem akarják elfogadni, de hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben nem érzett semmilyen diszkriminációt. "Nincs semmilyen problémám, és azt gondolom, hogy az emberek nem látják a bőröm színét, amikor rámnéznek" - idézte a BBC az új pirani polgármestert.