Támadás ért magyar katonákat Afganisztánban

robbantásos merénylet, Puli-Humri, Afganisztán, öngyilkos merénylő felrobbantotta autóját egy elheledó magyar kon,voly mellett
Vágólapra másolva!
Ismét magyar katonákat ért támadás Afganisztánban, egy öngyilkos merénylő robbantotta fel az autóját a konvoj mellett. Senki nem sérült meg, a konvoj vissza tudott térni a táborba.
Vágólapra másolva!

Támadás érte hétfőn reggel a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik konvoját az afganisztáni Baglán tartományban - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a támadás 10 óra 27 perckor történt, a PRT konvoját érte járőrözés közben, Pol-e Khomri Északi részén, a tábortól 5 kilométerre. A robbanás a konvojban lévő harmadik gépjárművet érte. Senki nem sérült meg. A HMMWV típusú gépjármű megrongálódott, de saját erőből képes volt visszatérni a táborba.

Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök délután sajtótájékoztatón azt közölte, a konvojt öngyilkos merénylő támadta meg. A merénylő egy Toyota Corolla típusú autóban ült, és akkor hozta működésba a robbanószerkezetet, amikor a sorban a harmadik kocsihoz ért. A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylő autójából nem maradt semmi - mondta Benkő.

A vezérkari főnök szerint a konvoj a magyar bázistól mintegy 5 kilométerre haladt, amikor melléjük ért az öngyilkos merénylő ült. A magyar katonák a férfi arckifejezése alapján érzékelték, hogy készül valamire, így megpróbálták kikerülni az autót.

Az altábornagy szerint a konvoj egy rutinfeladatban - úgynevezett jelenlétfenntartó őrjáratban - vett részt, amikor a támadás érte. A "menethossz" 15 kilométer lett volna, de a merénylet miatt csak az első harmadot tudták teljesíteni. Ezt a feladatot a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái naponta elvégzik - fűzte hozzá.

Forrás: EPA
Kráter tátong az aszfaltban az öngyilkos merénylet helyszínén

Legutóbb augusztusban érkezett hír arról, hogy támadás ért magyar katonákat. Akkor ketten közülük életüket vesztették. Pappné Ábrahám Judit már a támadásban meghalt, egy másik katona, Kolozsvári György pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központjában állomásozik. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is, az utóbbi időben azonban a romló biztonsági helyzet miatt egyre kevésbé hatékonyak (erről helyszíni riportunkban, itt olvashat részleteket).