Már közel 300-an haltak meg a haiti kolerajárványban

Vágólapra másolva!
A haiti kolerajárvány áldozatainak száma 295-re emelkedett keddre. Az ENSZ szerint rendkívül súlyos a helyzet, és reális lehetőségnek nevezte, hogy országos szintű járvány alakul ki.
Vágólapra másolva!

A Haitin pusztító kolerajárvány áldozatainak száma 295-re növekedett keddre, a betegek száma pedig elérte a 3162-t - jelentették be az egészségügyi hatóságok. Az egy hete kirobbant járvány egyelőre az ország középső részére korlátozódik, de már megjelentek az első betegek az 1,3 milliós fővárosban, Port-Au-Prince-ben is. Szakértők azonban attól tartanak, hogy a fertőző kór a maláriához és a tuberkulózishoz hasonlóan az egész országban elterjed.

Az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes koordinációs bizottsága rendkívül súlyosnak ítéli a helyzetet, és reális lehetőségnek nevezte, hogy országos szintű kolerajárvány alakul ki több százezer megbetegedéssel. A haiti kormány mozgósította a helyi hatóságokat és az iskolákat, hogy felvilágosító kampányokkal elejét vegye a betegséget okozó baktérium terjedésének.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közölte, nem szükséges korlátozni az utazásokat Hispaniola szigetére, amelynek egyik felét Haiti, a másikat a Dominikai Köztársaság foglalja el. A dominikai hatóságok elrendelték a határ részleges lezárását, de kedden már engedélyezték a határ menti piacok megnyitását.

Több ország és nemzetközi szervezet bejelentette, hogy segítséget nyújt a nyugati félteke legszegényebb országának a járvány leküzdéséhez. Franciaország százezer eurót, az Egyesült Államok pedig százezer dollárt utalt a haiti kormánynak, valamint orvosi csapatokat küldött az országba, a Világbank pedig 30 millió dolláros adományt szabadított fel.

A baktérium által előidézett, rendkívül fertőző kolera nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell megitatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy többé kevésbé gyorsan megfékezzék a járvány terjedését.