"Zsarnoki" törvényei miatt fenyegette meg Franciaországot bin-Laden

Vágólapra másolva!
"Zsarnoksága" és a muszlim kisebbséget elnyomó törvényei miatt fenyegette meg Franciaországot az al-Kaida egy hangfelvételen. Az Al-Jazeera arab hírtelevízió szerint az általa közzétett felvételen Oszama bin-Laden beszél, aki támadásokkal fenyegette meg a franciákat, és a francia állampolgárok elleni korábbi támadásokért is vállalta a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Franciaországot fenyegette meg legújabb hangüzenetében Oszama bin-Laden az al-Jazeera arab hírtelevízió szerint. A tévé szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője hallható azon a hangfelvételen, amelyet szerdán tettek közzé: a felvételen beszélő férfi a franciák afganisztáni kivonulását sürgeti, és francia állampolgárok meggyilkolására szólítja fel az "igazhitű muszlimokat".

"Mit gondolnak a franciák, azt, hogy elfoglalhatják országainkat, megölhetik asszonyainkat és gyermekeinket, és közben továbbra is békében és biztonságban élhetnek? Ezek után nincs jogunk támadást intézni a bennünket megszállók ellen?" - kérdezi a felvételen beszélő férfi, aki hozzáteszi: "Egyszerű a képlet: ha ölnek, ők is meghalnak!"

A beszélő a felvételen arról is beszél, hogy Franciaország igazságtalan a muszlimokkal, és ezt bosszulják meg a közelmúlt és a közeljövő támadásai. A múlt hónapban fegyveresek raboltak el 5 francia állampolgárt egy Nigerben található uránbányából: a felvétel szerint ez is bosszú volt "Franciaország zsarnokságáért", és azért, ahogy a muszlim kisebbséget kezelik.

A hangfelvételen beszélő férfi kritizálja azt a francia törvényt, amely jövő áprilistól betiltja a burka viselését: "Vakmerő és meggondolatlan döntés volt ez" - mondja a férfi, aki szerint Franciaország "azt hiszi, joga van eltiltani a szabad nőket a burkától". Ez a beszélő szerint" gyarmati elnyomásnak" tekinthető.

A BBC szerint a felvételen szó esik Franciaország afganisztáni jelenlétéről is: a beszélő azt követeli, hogy a franciák vonuljanak ki a George W. Bush korábbi amerikai elnök által indított "átkozott háborúból", ha szeretnék biztonságban tudni az országukat. Brice Hortefeux francia belügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a "terrorista fenyegetés valós", és a francia biztonsági erők éberen figyelik a helyzet alakulását. Hozzátette: az al-Kaida vezetőjének nyilatkozata is igazolja, hogy helyesen döntöttek, amikor a francia hatóságok megemelték a készültségi szintet.

Bin-Laden, a New York-i World Trade Center elleni támadás kitervelője az USA legkeresettebb személye. Egyes elméletek szerint már évek óta halott, és mások küldözgetnek üzeneteket a nevében, de olyan teóriák is léteznek, amelyek szerint Afganisztán és Pakisztán határán bújkál törzsi területeken - emlékeztet a BBC.