Kolerától félő tömeg támadt egy kórházra Haitin

Vágólapra másolva!
Megtámadott egy kórházat a pánikba esett tömeg Haitin. Attól féltek, az újonnan nyílt intézménybe szállított betegek elterjesztik majd a kolerát a környéken. Az országban 300 fölé nőtt a kolerában meghaltak száma, és a járvány még tovább terjed.
Vágólapra másolva!

Pánikba esett haiti lakosok rátámadtak az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi humanitárius szervezet egyik kórházára a karibi szigetországban. Attól tartottak, hogy az újonnan telepített létesítménybe érkező betegek a kolerát terjesztik majd a környéken. Közben a Haitin pusztító kolerajárvány áldozatainak száma már 300 fölé nőtt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány még nem érte el csúcspontját.

Az incidens a haiti fővárostól, Port-au-Prince-től mintegy 100 kilométerre lévő Saint-Marc városában történt. Az MSF emberei éppen befejezték egy 400 ágyas tábori kórház kiépítését, amikor mintegy 300 dühös helyi lakos kövekkel támadt a létesítményre, és több sátrat fel is gyújtott. Egy helyi orvos szerint a haitiak részben azért féltek a kórháztól, mert a közelben két iskola is van, és úgy tartották, hogy a kórházba özönlő betegek terjesztik majd a kolerát. Végül az ENSZ-erők argentin békefenntartóinak kellett közbelépniük, és lecsillapítaniuk a tömeget.

A kolera halálos áldozatainak száma immár 303-ra nőtt az országban, és két újabb haiti tartományból jelentettek megbetegedéseket. Ugyanakkor a halálozási arány csökken, ami szakértők szerint azt mutatja: a meghozott intézkedések kezdik éreztetni hatásukat.

Legalább öt latin-amerikai ország óvintézkedéseket léptetett életbe, hogy megakadályozzák a kolera átterjedését területükre. 1991-ben egy kolerajárvány (ami Peruból indult ki, de gyorsan megfertőzte a kontinens számos országát) mintegy 10 ezer ember halálát okozta.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a latin-amerikai és karibi térség lakosainak csak 40 százaléka jut megfelelő ivóvízhez, márpedig ez létfontosságú lenne a betegség megelőzéséhez.