Pár tucatnyi ember gyűlt össze Rómában, a Vatikánnál, hogy a papok által elkövetett szexuális visszaélések ellen tiltakozzon.

A papi pedofília több tucat áldozata tüntetett vasárnap Rómában, a Vatikán közelében: olasz, amerikai, ausztrál, belga, holland és brit demonstrálók vettek részt a megmozduláson. A tüntetők "szégyellje magát" kiáltással fogadták a Vatikán szóvivőjét, Federico Lombardi atyát, aki szóba akart elegyedni velük.

A tüntetők eredetileg fáklyákkal akartak az Angyalvártól a Szent Péter térig vonulni, de az olasz rendőrség lezárta azt a sugárutat, amely a Vatikánhoz vezetett volna. "Nem a hit, vagy a vallás elleni támadásról van szó, ez viselkedés és etika kérdése" - mondta az Antonio Provolo Intézet Áldozatainak Szövetsége nevű szervezet szóvivője. A veronai katolikus intézet egyes dolgozóit (papokat és civil alkalmazottakat) azzal vádolják, hogy 67 süketnéma gyereket erőszakoltak meg az ötvenes évektől egészen 1984-ig.

A szervezők eredetileg 13 országból több száz embert vártak a megmozdulásra, az Angyalvárnál azonban végül csak mintegy hatvanan gyűltek össze.