Gyanús csomagot fedeztek föl kedden délután a német kancellári hivatalban, sajtóforrás szerint a küldeményben lőpor volt, amelyet a rendőrség vízágyúval hatástalanított. Feladóként a görög gazdasági minisztérium szerepelt rajta. A német kormányfő a csomag érkezésekor a belgiumi Bruges-ben tartózkodott.

A lőport tartalmazó csomagot a UPS csomagküldő szolgálat kézbesítette a kancellári hivatalba, pontosabban annak postázójába. Ennek munkatársai végzik az összes beérkező levél és csomag átvilágítását, írta a berlini Der Tagesspiegel.

A por felrobbanásakor valószínűleg tűz keletkezett volna, a küldeményt felbontó személy pedig megsérült volna - idézte a honlap biztonságtechnikai szakértők véleményét. Utóbbiak úgy vélik, hogy a csomaggal "valaki jelzést akart küldeni" a német kormánynak. A UPS volt az a szolgálat, amely a múlt héten Jemenben föladott és robbanószert tartalmazó csomagot továbbította egy angliai címre.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) megkezdte az ügy kivizsgálását, a kancellári hivatal postázóját lezárta. A  hivatal környékén megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

A küldemény, amelyet Angela Merkel kancellárnak címeztek, 13 óra tájban érkezett. Feladóként a görög gazdasági minisztérium szerepelt rajta. A német kormányfő a csomag érkezésekor a belgiumi Bruges-ben tartózkodott. Az esti órákban nyilatkozatot fog kiadni Berlinben az eseménnyel kapcsolatban.

A gyanús küldeményt 13 órakor kézbesítették a kancellári hivatalba. Órákkal korábban robbanószert tartalmazó csomagok érkeztek Athénban több külföldi állam képviseletére, így a német nagykövetségre is. Ezeket szerencsére sikerült hatástalanítani, sérülés nem történt.

A német kancellári hivatalba érkezett csomag azután lett gyanús, hogy Athénban 5 bombás küldeményt találtak, illetve semmisítettek meg kedden a görög rendőrök. Az egyik robbanószerkezetet az athéni svájci nagykövetség elé hajította valaki, de a detonáció nem okozott sérülést. A görög rendőrök ezenkívül 4 hasonló küldeményt hatástalanítottak kedden - ezeket az athéni orosz, bolgár, chilei és német nagykövetségeknek címezték.

Ezt megelőzően, hétfőn az athéni holland, belga és francia külképviseletekre címzett bomba-küldeményeket hatástalanítottak a rendőrök - illetve egy további, a mexikói nagykövetségre szánt pokolgép egy csomagküldő szolgálatnál robbant fel, egy postásnő keze megsérült.