Görög szélsőbal szervezetek küldhették a berlini kancelláriára a robbanóanyagot

Vágólapra másolva!
A berlini kancellári hivatalban hatástalanított, Angela Merkel kormányfőnek címzett és robbanóanyagot tartalmazó csomagot Görögországban adták fel - közölte a szövetségi belügyminiszter. Az ARD televízió szerint a jelek arra utalnak, hogy görög autonóm szervezetek állhatnak az athéni és berlini levélbombák és gyanús csomagok hátterében. Tettük mozgatórugója a Görögországra kényszerített szigorú takarékossági intézkedések elleni tiltakozás lehet.
Vágólapra másolva!

Az Angela Merkel kormányfőnek címzett és robbanóanyagot tartalmazó veszélyes küldemény tartalma és külső megjelenési formája azonos azzal a küldeménnyel, amelyet aznap az athéni svájci nagykövetség kapott, jelentette be kedden este Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.

A csomag robbanószerkezetet és lőport tartalmazott, így alkalmas volt arra, hogy személyi sérülést, illetve jelentős kárt okozzon. A küldeményt két nappal korábban adták fel Görögországban - közölte a belügyminiszter.

A gyanús csomagot, amelyet érkezés után átvilágítottak a kancellári hivatal postázójában, a kihívott rendőrök vízágyúval hatástalanították. Feladóként nem név, hanem a görög gazdasági minisztérium szerepelt rajta, ez keltette fel a postázóban dolgozók gyanúját.

Szélsőbaloldali görögök lehetnek a merénylők

A belügyi tárca vezetője még kedden délután elrendelte az összes szövetségi minisztérium postázójára vonatkozó biztonsági előírások felülvizsgálatát, illetve a helyzetnek megfelelő szigorítását. Egyúttal kizárta, hogy a küldeménynek köze lehetne Jemenhez.

Az arab országból a múlt héten két, robbanószert tartalmazó csomagot indítottak útnak Anglia, illetve az Egyesült Államok felé. Az előbbi küldeményt a köln-bonni repülőtéren rakták át egy másik teherszállító gépre anélkül, hogy észrevették volna annak veszélyes tartalmát. Az eset nyomán a berlini hatóságok megtiltották Jemenből érkező repülőgépek leszállását német repülőtereken.

Pokolgép volt az athéni repülőtéren talált gyanús csomagokban

Pokolgép volt az athéni repülőtéren kedden talált két gyanús csomagban - derült ki azután, hogy a görög rendőrség felrobbantotta a küldeményeket. A csomagokra az athéni Elefteriosz Venizelosz repülőtér teherszállítmányokat kezelő termináljában lettek figyelmesek. A rendőrök először nem tudták, mit csináljanak a küldeményekkel, de végül úgy döntöttek, valószínűsíthető, hogy robbanószerkezeteket tartalmaznak, így megsemmisítették őket.

Az egyik levélbombát a Hágában székelő Europolnak, az Európai Unió rendvédelmi ügynökségének címezték. a másikat a Luxemburgban lévő Európai Bíróságnak.

A hatóságok feltételezik, hogy a két csomag feladója ugyanaz a szélsőséges csoport, amelyik hétfőn is követségeknek akart levélbombát eljuttatni. Az egyik levélbomba egy futárszolgálatnál felrobbant és könnyebben megsebesítette egyik alkalmazottját.



Az ARD televízió hírmagyarázója szerint a jelek arra utalnak, hogy görög autonóm szervezetek állhatnak az athéni és berlini levélbombák és gyanús csomagok hátterében. Tettük mozgatórugóját abban látja, hogy ily módon akarnak tiltakozni a tavaszi pénzügyi válság nyomán Görögországra kényszerített szigorú takarékossági intézkedések ellen, amelyek Berlin és Párizs nyomására születtek az Európai Tanácsban.

A fentieket látszik megerősíteni de Maiziere is, aki elmondta: a görög hatóságok a nap folyamán őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik a szélsőbaloldalhoz sorolhatók. Egyikük tagja a "tűzsejtek összeesküvése" nevű csoportnak, amely 2008 óta számos robbantásos merényletet hajtott végre Görögországban. Az egyik gyanúsítottnál két további csomagot találtak, egyiknek a címzettje Nicolas Sarkozy francia államfő, a másiké az athéni belga nagykövetség volt.