Nyomoznak a lengyel elnöki gép balesetéről szivárogtató lap ellen

Vágólapra másolva!
Nyomozás indult a lengyel Wprost magazin ellen, mert a lap ügyészségi dokumentumokat közölt Lech Kaczynski államfő különgépének balesetéről. A magazin többek közt arról az ügyészségi feltételezésről is beszámolt, amely szerint a szerencsétlenül járt gép irányítását az utolsó percekben a légierő parancsnoka vette át.
Vágólapra másolva!

A lengyel katonai ügyészség nyomozást indított a varsói Wprost magazin ellen, mert a hetilap részleteket hozott nyilvánosságra a szmolenszki légikatasztrófával kapcsolatos államügyészségi iratokból. A hatóság honlapja szerint a lap, illetve meg nem nevezett újságírók "jogtalanul szerezték meg" az iratok másolatait és engedély nélkül idéztek belőlük. Ezzel az ügyészség szerint nemcsak az elnöki gép lezuhanásáról folytatott nyomozást befolyásolják, de a "nyilvánosságot is félretájékoztatják", továbbá "az érintettek jogait is megsértik".

A lap saját közlése szerint 57 dosszié másolatával rendelkezik. A hetilap többek között az államügyészségnek arról a feltételezéséről is hírt adott, hogy a gép lezuhanása előtt az egyik utas, a légierő főparancsnoka, Andrzej Blasik vette át a repülő irányítását. A Wprostot bírálják az áldozatok hozzátartozói is. Rafal Rogalski ügyvéd szerint a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azt eredményezheti, hogy korlátozzák az érintettek betekintését az iratokba.

A nyugat-oroszországi Szmolenszknél áprilisban szerencsétlenül járt lengyel különgép 96 áldozata között volt Lech Kaczynski államfő és felesége is. A gépen utazó Kaczynski és magas rangú kísérői, köztük a katonai vezetés tagjai a katinyi emlékhelyre tartottak, hogy leróják kegyeletüket a második világháború elején meggyilkolt lengyelek emléke előtt.