Elítélték Ivo Pukanic horvát újságíró gyilkosait

Vágólapra másolva!
Hat embert ítélt el a zágrábi bíróság egy horvát oknyomozó újságíró, Ivo Pukanic és kollégája meggyilkolásáért. A vádlottakra összesen 150 évet szabott ki a bíró. A nyolc vádlottból három férfi ellen Szerbiában is büntetőeljárás folyik.
Vágólapra másolva!

Hat férfit talált bűnösnek a zágrábi bíróság emberölés bűntettében, amiért előre kitervelten, aljas szándékkal meggyilkolták Ivo Pukanic újságírót, és egy Niko Franjic nevű reklámszakembert még 2008 októberében Zágráb belvárosában. Az ügy tárgyalása 2010 februárjában kezdődött, a bíróság november 3-i ítéletében 15-40 évig terjedő szabadságvesztést - összesen 150 év börtönbüntetést - szabott ki a hat vádlottra.

A horvát ügyészek szerint Pukanicot, a Nacional hetilap tulajdonosát és főszerkesztőjét, valamint a magazint kiadó cég reklámszakemberét, Franjic-ot maffiamódszerrel, autójuk felrobbantásával ölték meg. A BBC szerint a neves újságíró azért válhatott célponttá, mivel írásaival a nyugat-balkáni szervezett bűnözést és korrupciót próbálta leleplezni. A vádlottak a tárgyalás ideje alatt végig ártatlanságukat hangoztatták.

A legsúlyosabb büntetést, negyven évi börtönt az a vádlott kapta, aki a hatóságok szerint a bombát távirányítással működésbe hozta. Az elítélt azonban jelenleg Szerbiában van, ahol egy hasonló bűnvádi eljárás folyik ellene.

Két évvel ezelőtt, a Pukanic elleni merénylet után az akkori miniszterelnök, Ivo Sanader azt mondta: a súlyos bűncselekmény támadás volt a horvát demokrácia és a szabad újságírás ellen. A gyilkosság után menesztették az igazságügyi minisztert és a belügyminisztert. A korrupció és a szervezett bűnözés felszámolása az Európai Unió egyik alapvető követelése a balkáni országokkal, köztük Horvátországgal szemben is, amennyiben a jövőben csatlakozni kívánnak az unióhoz. Horvátország egyik elsődleges célja pedig az, hogy 2011-ben sikerüljön lezárni az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalásokat.