A demokráciát félti az alkotmánybíróságtól Václav Klaus

Vágólapra másolva!
A demokrácia végét jósolja Václav Klaus cseh államfő arra az esetre, ha az alkotmánybíróság eljárásjogi okokból megfúrná a kormány stabilizációs csomagját. A kormánytöbbség törvényhozási vészhelyzetet hirdetve fogadta el a csomagot, ezt az eljárást azonban az ellenzék kifogásolja, és az alkotmánybíróság előtt akarja megtámadni.
Vágólapra másolva!

Václav Klaus cseh köztársasági elnök szerint "a demokratikus rendszer végét" fogja jelenteni Csehországban, ha az ellenzék az alkotmánybíróság előtt megtámadja a kormánykoalíció döntését, amely szerint törvényalkotási szükséghelyzetben fogadja el a megszorító intézkedéseket. A cseh parlament ezen a héten széleskörű megszorító csomagot fogadott el a jövő évi költségvetés hiányának korlátozása érdekében. Annak érdekében, hogy az intézkedések január elsején életbe léphessenek, a képviselőház elnöke törvényalkotási szükséghelyzet hirdetett ki november első felére.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt ezt indokolatlannak tartja, és bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon. Klausnak azonban meggyőződése, hogy a törvényekről a parlamentnek kell döntenie, a törvényalkotási szükséghelyzet kihirdetése pedig egyszerű technikai kérdés. "Haragszom az ellenzékre, hogy alkotmánybírósági panaszokkal foglalkozik. Egyszerűen parlamenti demokráciában élünk, és ezeket a dolgokat döntse el a parlament. Ki kell használni a létező mechanizmusokat. Ha véletlenül elveszítem a szavazást, és mindjárt bírósághoz szaladok, az a világ végét jelenti. Ez valóban a demokrácia vége" - nyilatkozta Klaus.

Klaus ebben a kérdésben nem következetes, hiszen tavaly még nyíltan támogatta azokat a jobboldali szenátorokat, akik a lisszaboni szerződés csehországi ratifikációjának leállítását követelték az alkotmánybíróságtól. Amikor az alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy a szerződés nem ellentétes a cseh alkotmánnyal, akkor az államfő élesen kritizálta a testületet. Bohuslav Sobotka, a szociáldemokraták elnöke Klaus nyilatkozatára reagálva azt mondta: joguk van az alkotmánybírósághoz fordulni, és ezt a köztársasági elnök sem tilthatja meg nekik.