A sínekhez láncolták magukat a tiltakozó környezetvédők, és ezzel már közvetlenül a franciaországi indulás után megállították azt a vonatot, amely atomhulladékot szállít a németországi Gorlebenbe. A hulladéktároló környékére idén 30 ezer tüntetőt várnak a nagy erőkkel készülő hatóságok. Németországban a múlt héten döntöttek az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról.

Megállították a tiltakozó környezetvédők pénteken, Észak-Franciaországban azt a tehervonatot, amely szerintük "az atomkorszak történetének legradioaktívabb hulladékát" szállítja Németországba. Az AFP francia hírügynökség közlése szerint röviddel az indulás után tudták megállítani a magukat a sínekhez láncoló környezetvédők a 11 vagonból álló szerelvényt, amely 123 tonna nukleáris hulladékkal indul útnak Caen pályaudvaráról a németországi Gorleben felé.

A tiltakozók csak néhány órára tudták feltartóztatni a tehervonatot, a rendőrök hamarosan eltávolították őket a sínekről. Akciójuk következtében azonban kaotikus állapotok alakultak ki a francia városból induló és odatartó vasúti közlekedésben. Számos helyi járatot törölni kellett, mások pedig több órás késsel indultak vagy érkeztek.

A környezetvédők szerint a szállítmány radioaktivitása kétszer akkora, mint az 1986-os csernobili katasztrófa idején szabadba került sugárzó anyagé volt. Anne Lauvergeon, a francia állami atomipari cég, az Areva elnöke szerint ez nem igaz, és Csernobilt emlegetni felelőtlenség. Szerinte a szennyezőanyag ultrabiztonságos konténerekben van, és a mostani szállítmány lényegében ugyanakkora, mint a legutóbbi, két évvel ezelőtti, tizenegyedik hasonló szerelvény volt

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap szerint az atomhulladék-szállítmány útját Németország történetének legnagyobb rendőrségi akciója biztosítja a második világháború óta. Az újság szerint legalább 18 ezer rendőrt mozgósítottak, miközben a környezetvédők 30 ezer emberre számítanak az útvonalon. A Süddeutsche Zeitung szerint az atomenergia-ellenes mozgalmak a reneszánszukat élik Németországban, köszönhetően az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról folytatott vitának.

Az alsószászországi Gorlebenben egy korábbi sóbánya területén van Németország legnagyobb nukleárishulladék-tárolója és újrahasznosító üzeme. A sótömb belsejében az 1977 évek óta folynak munkálatok annak érdekében, hogy létrehozzák a nagy aktivitású hulladékok (a kiégett fűtőelemek) végleges tározóját. Környezetvédők hevesen ellenzik a tervet, a lerakó szerintük nem lenne biztonságos, a sótömb repedéseiből szivárgó gázok ugyanis robbanást okozhatnak.