Lelőtték Mexikó egyik leghírhedtebb drogkirályát

Vágólapra másolva!
Egy kisebb hadsereggel támadtak rá a biztonsági erők és végül lelőtték Mexikó egyik legbefolyásosabb drogkartellének vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A mexikói biztonsági erők helyi idő szerint pénteken lelőtték Ezequiel Cardenast, alvilági nevén Tony Tormentát, aki az egyik legbefolyásosabb drogkartell, az Öböl-kartell jelenlegi vezetőinek egyike volt. A lövöldözés közvetlenül az amerikai határ mellett történt, Matamoros város középpontjában, Cardenas kocsiját pedig több mint 20 golyó érte.

A tűzpárbajban három gyanúsított, és két katona is az életét vesztette Alejandro Poire biztonsági szóvivő szerint - írja a BBC. A mexikói média jelentése szerint egy helyi újságíró is meghalt a lövöldözés során. A 48 éves Cardenast az USA drogellenes ügynöksége, a DEA is üldözte, és 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. A BBC szerint a támadásban 150 mexikói katona, 3 helikopter, és 17 katonai jármű vett részt.

Mexikóban már régóta brutális háború zajlik a drogkartellek között, akik az Egyesült Államokba vezető csempészutakért küzdenek egymással. A 2006-ban hivatalba lépett Felipe Calderón elnök átfogó offenzívát indított a kábítószer-bandák ellen, és több mint 50 ezer katonát vezényelt az utcákra. Az elnök hivatalba lépése óta a drogháborúkban több mint 30 ezer ember halt meg.