Többpárti demokráciává alakítanák a 20 éve diktatórikusan irányított Mianmart (Burmát) a vasárnap rendezett parlamenti választások, amelyeken több tucat párt indult a hadsereg által vezetett délkelet-ázsiai országban. A diktátorok által felkínált demokráciában azonban nem hisznek sem az ellenzéki pártok, sem az USA: a választásokat a rendszer kritikusai manipulált színjátéknak tartják, a legnagyobb ellenzéki erő pedig bojkottra szólította fel híveit.

Húsz év szünet után először tartanak országos parlamenti választásokat vasárnap az eddig diktatórikusan irányított Mianmarban (Burmában). Az országot irányító katonai junta a választások után demokratikus átmenetet ígér, az ellenzéki indulók szerint azonban a választást a hatalom rengeteg eszközzel igyekszik manipulálni, így az nem több egy nagyszabású színjátéknál - írja a BBC.

A délkelet-ázsiai országban a hivatalos adatok szerint több mint 37 párt mintegy 3000 jelöltje indul. A legnagyobb pártok ugyanakkor mind a jelenlegi katonai vezetéshez kötődnek, a jelöltek kétharmadát az a két párt állította ki, amelyek vezetői maguk is katonai vezetők voltak korábban.

A választás idejére sem újságírókat, sem külföldi megfigyelőket nem engedtek be az országba: több külföldi médium ugyan a helyszínről tudósít, de biztonsági okokra hivatkozva a nem nevezik meg az országban tartózkodó riportereiket.

Fegyveres katonák mindenhol

A Guardian brit napilap tudósítója szerint Rangunban, az ország korábbi fővárosában rendőrök és katonáklepték el a szavazóhelyiségeket a szavazás napján: a lap szerint még a legkisebb külvárosi körzetekben is felfegyverzett, testpáncélt viselő katonák őrizték a szögesdrótokkal is körbevett szavazóhelyiségeket. A lap tudósítója a városban egyetlen ellenzéki plakátot sem látott, röplapokat és posztereket csak a katonai juntához kötődő pártok használtak.

A Guardian titokban 20 szavazóhelyiséget keresett föl Rangunban, ahol beszámolója szerint nagyon alacsony volt a választási részétel. A legtöbb szavazóhelyiségben több választási tisztviselő tartózkodott, mint szavazó, és sehol sem kellett sorba állni - írja a lap, amely szerint több helyen teljesen üresek oltak a szavazó helyiségek.

A Guardian úgy tudja, hogy sokakat megfenyegettek, bajba kerülnek, ha nem a jelenlegi vezetés pártjaira szavaznak. Sokan ezért nem is mennek el szavazni, de a lap beszélt olyan emberekkel is, akik mégis a junta pártjai ellen voksoltak. Ők ugyanakkor hozzátették: nagyon félnek a megtorlástól.

Manipulációról beszélnek

Bár Mianmar 20 éve először választhat parlamentet, a BBC szerint  Rangunban nem érezhető semmilyen izgalom vagy komolyabb várakozás. A legnagyobb ellenzéki párt a választás bojkottjára szólított fel, miután vezetője, a Nobel-békedíjas Ang Szan Szú Kji nem indulhatott a választásokon, több más ellenzéki párt pedig csalásokról beszél. Az egyik ellenzéki párt vezetője szerint sok szavazót előszavazásra hívtak be már a választások előtt, ide azonban az ellenzék nem delegálhatott megfigyelőket, így az eredmény könnyen manipulálható.

A diktatórikus vezetés által szervezett választásokat korábban több amerikai és brit tisztviselő is kritizálta: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a választás rávilágít a katonai junta visszaéléseire, Barack Obama amerikai elnök pedig közölte: ez a szavazás minden, csak nem szabad és igazságos.

Mianmarban utoljára 1990-ben tartottak többpárti választásokat, ezt a Nemzeti Demokratikus Liga nyerte meg, de a katonai rezsim megsemmisítette az eredményeket (Mianmar konfliktusainak gyökeréről korábbi összefoglalónkban, itt olvashat). Az ellenzék vezetője, Aung Szan Szú Kji az ezt követő 18 évből 12-őt töltött házi őrizetben. A junta 2008 elején tett ígéretet arra, hogy 2010-ben demokratikus választásokat ír ki (erről itt olvashat részletesen).