Rászálltak a brit lapokat megvásárló KGB-sre Oroszországban

Vágólapra másolva!
Ki akarják szorítani Oroszországból - állítja Alexander Lebegyev orosz médiamágnás, aki szerint több fenyegetést is kapott, hogy ha nem hagyja el az országot, életével fizet. Az oligarcha úgy véli, az orosz politikai elit nem nézi jó szemmel korrupcióellenes harcát.
Vágólapra másolva!

Sötét erők ki akarják szorítani Oroszországból - állítja Alexander Lebegyev orosz médiamágnás, az orosz ellenzéki Novaja Gazeta, a brit Independent és az Evening Standard, illetve az Aeroflot légitársaság tulajdonosa. A brit Mail on Sundaynek adott interjújában Lebegyev arról beszélt, hogy több fenyegetést is kapott az elmúlt két évben, amelyekben arra figyelmeztették, hogy hagyja el az országot, ha el akarja kerülni, hogy megöljék. Az egyik ilyen figyelmeztetés szerinte az FSZB-től, az orosz szövetségi titkosszolgálattól érkezett.

A múlt héten maszkos kommandósok tartottak házkutatást az egyik Lebegyev tulajdonában lévő moszkvai banknál, aki szerint ez is egyfajta figyelmeztetés. "Azt mondták, ne merészkedjek túl messzire... Nem tartóztattak le, mert az egész egy bemutató volt. Olyan, mint a Cosa Nostra - küldenek egy papírba csomagolt rothadó halat" - mondta az oligarcha. Lebegyev úgy véli, hogy korrupcióellenes harca miatt támadja az orosz politikai elit.

A múlt szerdai akció hivatalosan egy kisebb, korábban Lebegyev tulajdonában lévő banknál elkövetett csalási ügyben folyó nyomozás része volt. A mágnást nem nevezték meg gyanúsítottként.

Lebegyev, aki Mihail Gorbacsov közeli barátjának számít, karrierje annak idején az orosz titkosszolgálatban indult, 1987 és 1991 között a Szovjetunió londoni nagykövetségén dolgozott. Vagyonát kétmilliárd dollárra becsüli a Forbes magazin. Az oligarcha többször is kritizálta a modern orosz államot, különösen a széleskörű korrupció miatt, de Vlagyimir Putyin kormányfőt vagy Dmitrij Medvegyev államfőt személy szerint nem bírálta.