Vágólapra másolva!
Magyarország nemzetiségi viszályokat szít és átrendezné Európát - ezzel riogatott Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. A szlovák politikus szerint Orbán Viktor hasonlóan fogalmaz, mint Hitler, mielőtt megszállta Európát.
Vágólapra másolva!

Ján Slota szerint a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) múlt heti összejövetelén elhangzottak "a magyarok mozgósításáról" mutatja, hogy igaza volt a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), amikor arra figyelmeztetett: Magyarország saját politikai elképzelései szerint át akarja rendezni Európát. "Magyarország terjeszkedése Európában szokatlan, s az a szemtelenség, amellyel megpróbálja megnyerni a szomszédos országokban élő magyarokat a (magyar) állampolgárság felvételére, nemzetiségi viszályokat szít. Ezek beláthatatlan következménnyel járhatnak a Magyarországgal szomszédos országok számára" - jelentette ki kedden az SNS elnöke.

Slota - aki korábban többször tett magyar- és cigányellenes nyilatkozatot - bírálta a szlovák kormányt is, amiért szerinte tétlenül nézi Magyarország lépéseit. "A miniszterelnöknek amerikai estélyek helyett (Iveta Radicová kormányfő éppen az Egyesült Államokban tartózkodik) inkább azzal a veszéllyel kellene foglalkoznia, amely déli határaink mögül fenyeget, mint történt ez 70 évvel ezelőtt a Szudéta-vidék esetében. Orbán ma szinte ugyanúgy fogalmaz, mint Hitler, az egykori birodalmi kancellár, amelynek tevékenysége arra irányult, hogy eltakarja a gazdasági bizonytalanságot és a lakosság szegénységét, s ami aztán egész Európa megszállásával végződött" - mondta az ellenzéki SNS vezére.

Slota szerint nem kizárt, hogy a kormány azért hallgat, mert megállapodást kötött a Bugár Béla vezette koalíciós Híd párttal. A magyar-szlovák Híd párt nem kapott meghívást a Máért-re. Szlovákiából a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) vett részt a tanácskozáson.