Nemzetközi hajléktalanszálló nyílt Bécsben az EU polgárainak

Ausztriában élő külföldi hajléktalanoknak nyitott hajléktalanszállót egy egyházi közösség Bécsben. Az intézménybe osztrák hajléktalanok nem mehetnek, csak más EU-tagállamok polgárai, akik egy euróért mosakodhatnak, alhatnak, és még vacsorát is kapnak.

Bécsben szerdán megnyílt Ausztria első olyan hajléktalanszállása, amelyet osztrákok nem vehetnek igénybe, csak más európai uniós tagállamok polgárai. A nemzetközi hajléktalanszállót egy katolikus pap, Wolfgang Pucher vezeti, aki arra számít, hogy a szálló az Európai Unió új, szegényebb országainak a hajléktalanjait vonzza majd.

Josef Pröll osztrák alkancellár a szociális intézmény szerdai megnyitóján a kezdeményezést "lenyűgöző és fontos ötletnek" nevezte. Mostanáig Ausztria hajléktalanoknak fenntartott szállásait csupán osztrák állampolgárok vehették igénybe, illetve azok, akik bizonyítani tudták, hogy legálisan tartózkodnak az országban. Bécsben becslések szerint 300 olyan uniós hajléktalan él, akik nem jogosultak szociális segélyre, s ezért az éjszakai menedékhelyeket sem vehetik igénybe.

A Szent Vince közösség által üzemeltetett "VinziPort" Bécs 14., Penzing nevű kerületében található, és 85 embert képes befogadni. A szállón tisztálkodási lehetőség is van, a hajléktalanoknak pedig szerény vacsorát is adnak. Az intézmény vezetője a megnyitón arról beszélt, hogy a hajléktalanszálló nem szálloda, csak délután hattól reggel hétig van nyitva. A szolgáltatásért jelképesen egy eurót kell fizetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK