Istenkáromlásért ítéltek halálra egy keresztény nőt Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról, ezért istenkáromlás bűntette miatt halálra ítéltek egy öt gyerekes pakisztáni asszonyt. A keresztény nő ellen hozott súlyos ítélet miatt több jogvédő szervezet kezdett tiltakozásba.
Vágólapra másolva!

Istenkáromlásért ítéltek halálra egy keresztény nőt Pakisztánban. A példátlanul szigorú bírósági ítélet ellen számos szervezet, valamint az éppen Pakisztánban tárgyaló Franco Frattini olasz külügyminiszter is hevesen tiltakozott.

A 45 éves Asia Bibi ügye 2009 júniusában kezdődött, amikor a nő muszlim munkatársnői egy vallási vezetőnél panaszolták be az asszonyt. A feljelentők azzal vádolták meg Bibit, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról. A mullah ezután a rendőrségen feljelentést tett, és vizsgálat indult a nő ellen.

Az ötgyermekes édesanyát őrizetbe vették, nemrég pedig egy Pandzsáb tartománybeli bíróság a pakisztáni büntetőtörvénykönyv alapján istenkáromlás miatt halálbüntetést szabott ki rá. Az ázsiai országban ilyen vád alapján eddig még egy nőt sem ítéltek halálra.

Bár a pakisztáni iszlám köztársaságban eddig senkit nem végeztek ki istenkáromlásért, az eset rávilágít a vitatott pakisztáni törvénykezésre, amely szélsőséges iszlamizmusra buzdít - hangoztatta több emberi jogi szervezet az ítélet miatt.