Véletlenül lett áldozat az Ausztriában lelőtt magyar

Magyar férfit lőtt agyon egy rendőr Ausztriában, ausztriai gyilkosság
Vágólapra másolva!
Pár nap alatt elültek annak az Ausztriában vasárnap elkövetett gyilkosságnak a hullámai, amelynek áldozata egy magyar férfi volt. A restaurátorként dolgozó férfit a gyilkosság helyszínén, Sankt Paul im Lavanttalban alig ismerték, a helyi polgármesteri hivatal egyik dolgozója szerint véletlenül lett áldozat. A gyilkosság indítéka valószínűleg féltékenység volt, pedig a helyiek az elkövetőt teljesen hétköznapi embernek ismerték.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben adták át a felújított "Hit, remény, szeretet" feliratot és szenteket ábrázoló képoszlopot az osztrák Sankt Paul im Lavanttal nevű község szélén található egyik kereszteződésben. Innen éppen rá lehet látni arra a jókora, kétszintes családi házra, amelynek felső emeletén vasárnap éjjel megöltek egy középkorú magyar művészt.

Az 50 éves magyar restaurátorral barátnőjének korábbi barátja, egy stájerországi rendőr végzett szolgálati fegyverével. A férfi a 44 éves nőt is életveszélyesen megsebesítette, őt a wolfsburgi kórházba szállítottak és azonnal megoperálták. Szerdán még az intenzív osztályon feküdt, kezelőorvosa, Karin Forster az [origo]-nak azt mondta, hogy a nő felsőtestébe kapott lövést, állapota a körülményeknek megfelelő. Miután kikerül az intenzív osztályról, megkezdik pszichológiai kezelését.

A támadó a helyszínen fejbe lőtte magát. A gyilkosságot valószínűleg féltékenységből követte el: a rendőrség szerint a stájerországi rendőr négy évet élt együtt a nővel és csupán néhány hete szakítottak. (A részletekről itt olvashat bővebben.)

"Nein, danke"

A ház előtt egy magyar rendszámú szürke autó áll, a csengetésre senki nem válaszol. A korábbi napok cikkeiben látható rendőrautó eltűnt a behajtó elől, most nyugodt a ház környéke: cinkék ugrálnak a bokrokon, embereket alig lehet látni, csak ritkán hajt el egy autó erre. Az épületet körülbelül 15 méteres pázsit választja el a szomszéd háztól, ahol egy 50 év körüli nő nyit ajtót, és amint megtudja, hogy újságírók vagyunk, egy "nein, danke" kíséretében rögtön be is csukja. A két házzal odébb található asztalosműhelyben ugyan kedvesen fogadnak, de a műhelyben dolgozó asztalos leszögezi, a környéken senki sem ismerte a magyar férfit, korábban sosem látták, és azt is csak tőlünk tudta meg, hogy Ferencnek hívták.

Hétfőn a szomszédok még hajlandóak voltak nyilatkozni a sajtónak: ők árulták el a magyar férfi nevét, bár hozzátették, személyesen nem ismerték. A Neue Zeitung című osztrák lapnak azt mondták, hogy a nő korábbi barátja nem tudta feldolgozni a szakítást, a gyilkosság előtti hetekben pszichológiai gondok miatt volt betegállományban.

"Ez a magyar dolog, tudod"

Nem helyben dolgozott, vagy ha igen, nagyon visszahúzódó életet élt, de még valószínűbb, hogy bécsi volt - ilyen halvány információik vannak az elhunyt magyar művészről Sankt Paul im Lavanttal lakóinak. A 3500 fős karintiai település fölött elterülő apátság dolgozói még a település egyetlen magyar lakosát is felhívták a kedvünkért, de ő sem találkozott soha a meggyilkolt magyar férfival, a tragédia után hallott róla először.

A helyi rendőrök sem ismerték: a Twin Peaks sorozat rendőrőrsére emlékeztető irodában ülő egyenruhás nő mindent megtesz, kollégákkal beszél, "ez a magyar dolog, tudod, az a gyilkosság" - mondja a telefonba, de legjobb szándéka ellenére sem tud mondani semmit, pláne, amikor megtudja, nem is ők végzik a nyomozást, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Az épület előtt magyar rendszámú autó áll (További fotók a képre klikkelve!)

A főkapitányság egyik névtelenséget kérő nyomozója nyilatkozott az [origo]-nak. Ő azt mondta, a magyar férfi évekkel ezelőtt felvette a német állampolgárságot, régóta Németországban élt, és csak néhány hónapja költözött Bécsbe. A karintiai nőt már ismerte egy ideje, a klagenfurti műemlékvédelmi hivatalnál találkoztak, ahol a nő hivatalnokként, a férfi restaurátorként dolgozott. Ismerettségük csak pár hete fejlődött kapcsolattá. A rendőrség szinte biztos benne, hogy féltékenységből gyilkolt a nő korábbi barátja, de a motivációkat még vizsgálják, ahogy a magyar férfiról is gyűjtik az adatokat.

"A magyar férfi véletlenül lett a tragikus esemény áldozata" - mondja a polgármesteri hivatalban egy középkorú nő, aki vezetékneve - Almásy - ellenére osztrák. Az esetről annyit hallott, hogy a férfi éppen egy szlovéniai kiállításról jött haza, de abban nem biztos, hogy tovább akart-e utazni Bécsbe, vagy itt akart időzni pár napot. A magyar férfi Sankt Paul im Lavanttalban nem volt bejelentett lakos.

A Dorisként emlegetett 44 éves nőt viszont ismerik Sankt Paul im Lavanttalban: szimpatikus, kedves embernek írták le, a község központjában álló kávézó egyik vendége azt mondta, egy helyi tanár lánya. Néha korábbi barátjával is látták, akin nem láttak "semmi feltűnőt". "Természetesen beszédtéma volt a gyilkosság az emberek között, de főleg csak hétfőn, amikor a lapok cikkeztek róla, lassan csillapodnak a kedélyek" - mondja a város központjában lévő Poppmeier nevű étterem vezetője. Keresi a helyi lapot, hogy megmutassa a magyar férfi fotóját. Nem találja, de mint mondja, mindegy is, a fotó a gyilkosság után készült, úgysem lehet látni az arcát.