A költségvetési viták után tesztelné támogatottságát Berlusconi

Vágólapra másolva!
A házelnöki pozíciót bíró politikus és a hozzá hű képviselők kormányból való távozása miatt bizalmatlansági indítványt nyújt be kormánya ellen Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Az indítványt azonban csak a költségvetés elfogadása után adná be - s ezt az eljárást az olasz államfő is támogatja.
Vágólapra másolva!

Bizalmi szavazást kér kormánya ellen Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, de csak az után ejtené meg a voksolást, hogy a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést. A kormányfő szombat este levélben tájékoztatta ebbéli szándékáról a szenátus és a képviselőház elnökeit.

A Berlusconi-kormány sorsa azóta bizonytalan, hogy a miniszterelnök július végén szakított egykori szövetségesével, Gianfranco Fini házelnökkel, és eltávolította őt a Szabadság Népe Pártból (PDL), amelyet együtt alapítottak. Fini 36 képviselővel együtt megvonta a kormánykoalíciótól a támogatást a törvényhozásban, és ezzel véget vetett a PDL addigi kényelmes parlamenti többségének. A Finihez hű négy miniszter várhatóan hétfőn mond le - írta az AFP hírügynökség.

Az AFP jelentése szerint Giorgio Napolitano üdvözölte a kormányfő döntését, hogy elsődlegesnek tekinti a költségvetés elfogadását. Berlusconi szóvivője, Paolo Bonaiuti azt mondta, hogy a kormányfő igyekszik "megóvni Olaszország stabilitását a piacokon felbukkant újabb turbulenciáktól."

Olaszország a világ egyik leginkább eladósodott országa, ami a gyenge növekedési számokkal együtt elbizonytalaníthatja a befektetőket a fizetőképességet illetően. Görögország adósságválsága után Írországban is komoly gondokat okoz a költségvetés finanszírozása, ami kihat az olasz megítélésre is.