A tábornokok szemébe nézne a kiengedett mianmari ellenzéki

Vágólapra másolva!
Kiegyezésre szólított fel a hét év házi őrizet után szombaton szabadon engedett Aung Szan Szú Kji, mianmari ellenzéki vezető. Szú Kjit több mint tízezren fogadták az utcákon, ahol szokatlan módon nem lehetett katonákat vagy rendőröket látni. Szú Kji közölte, őszintén szeretne beszélni az országot irányító tábornokokkal.
Vágólapra másolva!

Nemzeti kiegyezésre hívott fel Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető, akit szombaton engedtek szabadon 2003 óta tartó házi őrizet után. A Nemzeti Demokratikus Liga nevű pártjával 1990-ben választást nyerő, de a katonai rezsim által a hatalom közelébe soha nem engedett politikus vasárnap kijelentette, ő egyedül képtelen demokráciába vezetni az 50 éve katonai uralom alatt álló országot.

Szú Kji vasárnap beszélt első alkalommal hosszabban szabadon engedése óta nagy tömeg előtt. Amikor autóval pártja irodáihoz vitték, az utolsó pár száz méter megtétele hosszú percekig tartott a hatalmas tömeg miatt. Az ellenzéki vezér előbb diplomatákkal találkozott, majd sajtótájékoztatót tartott és beszélt az összegyűlt tömegnek.

Azt mondta szeretne "közvetlenül és őszintén" beszélni az országot irányító tábornokokkal, egyúttal a 2100 politikai fogoly szabadon bocsátását követelte. Szú Kji beszédét több mint tízezer ember hallgatta Yangun központjában, sokan "veled vagyunk Aung Szan Szú Kji" feliratú pólót viseltek, és őt éltették. A tömegben számos buddhista szerzetes is megjelent, akik központi szerepet játszottak az ország legutóbbi, 2007-es, demokráciát követelő, de a rezsim által brutálisan levert megmozdulásaiban.

"A demokrácia alapja a szólásszabadság" - mondta az Independent szerint a 65 éves politikus az őt ünneplő tömegnek. Hozzátette: "A demokrácia az, amikor az emberek ellenőrzik a kormányt". Szú Kji arra kérte támogatóit, hogy ne adják fel a reményt, hiszen "nincs ok a kétségbeesésre". Közölte: "Még ha nem is vagytok politikusok, a politika el fog érni hozzátok".

A Guardian szerint hiába gyűltek össze több ezren az utcákon Szú Kji köszöntésére, a katonai hatalom jelenlétre szokatlan módon nem volt érzékelhető. Rendőröket és katonákat nem lehetett látni, pedig az országban öt embernél többnek hivatalosan tilos az utcán gyülekeznie.

Forrás: AFP
Rendőrök nélkül ünnepelték

Szú Kji sajtótájékoztatóján közölte, feltételek nélkül engedték el, szabadon utazhat az országban és bárkivel találkozhat - korábban ezt nem engedték meg neki. Arra a kérdésre, hogy tart-e attól, hogy újra őrizetbe veszik - az elmúlt húsz évben a töretlen népszerűségétől tartó rezsim háromszor csukta börtönbe vagy helyezte házi őrizetbe jobbára mondvacsinált okokból -, óvatosan válaszolt. "Nem hiszem, hogy fenyegető vagyok, ugye önök is így gondolják? A népszerűség olyasmi, ami jön és megy. Nem hiszem, hogy bárkinek tartania kellene ettől" - idézte a brit Guardian.

Nagyon élvezi a szabadságot, azt mondta, hat éven keresztül csak rádiót hallgatott, "azt hiszem most igazi élő emberi hangokat szeretnék hallani". A Guardian szerint a politikus vasárnap életében először beszélt mobiltelefonon: Bangkokban élő egyik fiát hívta, akit tíz éve nem látott.