Milliókat fizetne a brit kormány a volt guantánamói foglyoknak

Vágólapra másolva!
A brit kormány várhatóan 50 millió font kártérítést fizet annak a 16 terrorizmussal vádolt fogolynak, akiket a guantánamói amerikai táborban őriztek. A volt foglyok valamennyien brit állampolgárok, vagy Nagy-Britanniában élnek.
Vágólapra másolva!

A brit kormány 50 millió font kártérítést készül fizetni terrorizmussal vádolt 16 volt fogolynak, akiket a guantánamói amerikai táborban őriztek - írta kedden a BBC a brit igazságügy miniszterre hivatkozva.

A volt foglyok valamennyien brit állampolgárok, vagy Nagy-Britanniában élnek. Azt állítják, hogy a brit biztonsági erőknek közük volt ahhoz, hogy a tengerentúlra szállították őket, és megakadályozhatták volna a vallatásukat. A volt guantánamói foglyok közül hatan a londoni felsőbírósághoz fordultak panasszal öt kormányhivatallal - köztük az MI5 és MI6 titkosszolgálatokkal - szemben.

A brit kormány még a nyáron közölte, hogy a kártérítés kifizetésével akarja megakadályozni hosszadalmas és drága bírósági tárgyalást, amely rossz fényt vetne a brit titkosszolgálatokra is. David Cameron miniszterelnök bejelentette egy vizsgálóbizottság felállítását is, amelynek feladata lesz annak kivizsgálása, hogyan viszonyultak a brit titkosszolgálatok a külföldön alkalmazott kínzásokhoz.

John Sawers, a brit külföldi hírszerzés, az MI6 főnöke a múlt hónapban "illegálisnak és visszataszítónak" nevezte a foglyok kínzását, és azt mondta, hogy a brit titkosszolgálatok nem folyamodnak ehhez a módszerhez. Ez volt az első eset Nagy-Britanniában, hogy az MI6 hivatalban lévő főnöke a nyilvánosság elé lépett.

Nagy-Britannia nem az első ország, amely kártérítést fizet terrorizmussal gyanúsított foglyoknak. Kanada átszámítva 7,34 millió eurót fizetett egy kanadai-szíriai mérnöknek, Maher Ararnak. Őt egy évvel a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után vették őrizetbe, mint terroristagyanús személyt, amikor New Yorkban át akart szállni egy másik repülőgépre. Ezután Szíriába szállították, ahol a kanadai hatóságok szerint kínzásnak vetették alá.