Senki nem tud a madagaszkári katonák puccsáról

Vágólapra másolva!
Feloszlatták a kormányt, és katonai bizottság gyakorolja a hatalmat - jelentette be a madagaszkári hadsereg egyik tisztje. A jelenlegi elnököt tavaly puccsal hatalomba segítő ezredes bejelentését egyelőre senki más nem erősítette meg. A szigetország szerdán szavaz az új alkotmányáról, amely legitimálná a tavaly ugyancsak puccsal hatalomba került elnök hatalmát.
Vágólapra másolva!

Puccsot jelentett be a madagaszkári hadsereg egyik ezredese, aki tavaly segített Andry Rajoelina elnöknek hatalomra jutni - jelentette az AP hírügynökség. Charles Andrianasoavina és a tavaly menesztett elnök biztonsági igazgatója közösen jelentették be a hatalomátvételt újságíróknak szerdán, egy katonai bázison. Andrianasoavina közölte, feloszlatták a kormányzati szerveket, és egy katonai bizottság irányítja az országot. Arról semmit nem közölt, hogy az elnökkel mi történt.

A helyzet nem teljesen világos, a Reuters által idézett katonai rendőrségi források azt közölték, hogy magas rangú katonai vezetők már közbeléptek volna, ha valóban zendülés tört volna ki.

Az évek óta politikai bizonytalanságban lévő Madagaszkáron szerdán tartanak népszavazást egy vitatott új alkotmányról, amelynek segítségével Rajoelina addig maradhatna hatalomban, amíg meg nem szervez egy választást. Az elnök azt ígéri, hogy a majdani választáson nem indulna újra a posztért, de a három legfőbb ellenzéki párt - mindegyik élén egy-egy korábbi elnökkel - azzal vádolja, hogy a referendummal akarja legalizálni hatalmát, amelyet csak néhány ország ismer el, és a szavazás bojkottjára szólítottak fel.

A szigeten az AP szerint eközben a tisztek bejelentése ellenére zavartalanul folyik a szavazás, az állítólagos puccsról csak kevesen értesültek.