285-ből egy vádpontban volt bűnös egy guantánamói fogoly

Vágólapra másolva!
Hiába vádolták 285 rendbeli különböző bűncselekménnyel, csupán egyben találták bűnösnek azt a guantánamói foglyot, akit elsőként állítottak civil bíróság elé az USA-ban. A fejlemény kellemetlenül érinti Barack Obama kormányát, amely azt szeretné, hogy a vitatott jogi helyzetű fogolytábor lakóit civil bíróságokon ítéljék el.
Vágólapra másolva!

Mindössze egy vádpontban találták bűnösnek a tanzániai születésű Ahmed Ghalianit, akit elsőként állítottak civil büntetőbíróság elé a guantánamói fogolytábor lakói közül az USA-ban. A 36 éves férfi elleni vád összesen 285 pontból állt, de 284 esetben nem találták bizonyítottnak bűnösségét.

A bíróság ítélete szerint Ghaliani az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetségei elleni 1998-as robbantásos merényletekben vett részt, emiatt bűnösnek találták az USA ellen robbanószerrel elkövetett támadásokra való összeesküvésben: segített beszerezni a tanzániai merényletnél felhasznált teherautót, illetve oxigén- és acetiléngáz-palackokat, valamint segített megpakolni robbanóanyaggal a kocsit. Az összes többi vádpontban azonban - többek között gyilkosság, gyilkosságra összeesküvés -, tisztázták. Összesen 20 év börtönt kapott.

A férfi a merényletek előestéjén Pakisztánba szökött, az USA-ban 2001-ben emeltek ellene vádat távollétében, miközben Afganisztánban bujkált. 2007 nyarán fogták el, és Guatánamóra szállították.

A BBC szerint az ítélet nagy kudarc Barack Obama kormánya számára, amely abban reménykedik, hogy civil bíróságokon tudja felelősségre vonni a guantánamói rabokat, többek között a 2001. Szeptember 11-i merényletek kitervelőjeként számon tartott Halid Sejk Mohamedet. Az ítélet miatt várhatóan még tovább húzódik a vitatott fogolytábor bezárása, amely Obama elnöki kampányának egyik kulcsígérete volt.